Közélet

Egyre nagyobb gondot okoznak a miskolci galambok, nem győznek utánuk takarítani

Hiába takarítanak mindennap, a miskolciak másnap kezdhetik elölről a munkát, ugyanis a galambok folyamatosan piszkítják össze a várost, és csak órákig tart a tisztaság.

Szélmalomharcot vívnak a galambokkal Miskolc utcáin: annak ellenére, hogy az üzletek dolgozói minden reggel takarítással kezdik a napot, a galambok napközben újra összepiszkítják a járdákat. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) épületét is néhány éve újították fel, de már nyomott hagyott az oldalán a galambürülék. 

Miskolc,,Hungary,-,8,October,,2017:,Historic,City,Hall,Square
Fotó: Shutterstock

Tóth Ádám Zoltán szakigazgató szerint nagyon nehéz feladat a galambok utáni tisztítás, mert az ürülék mindennapi eltávolítása a főutcáról csak néhány órán át teremt tisztaságot. A Széchenyi utca környéke is sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint amit a rendszeres takarítással meg lehetne oldani. „Székházunk felújítása óta kimagaslóan ügyelünk arra, hogy megóvjuk az épület állagát” – mondta a szakigazgató a Boonnak.

A tetőszerkezeten és a tetőteraszon is elhelyeztünk galambtüskéket és riasztószalagokat, hogy az állatok ne szálljanak a párkányra, a hófogóra vagy más kültéri elemre. Egyelőre saját erőből próbáljuk fenntartani a tisztaságot

– mondta Tóth Ádám Zoltán, majd hozzátette, hogy veszélyeztetett a tetőszerkezet és -terasz, a homlokzat, a járdák és a bejáratok környéke, valamint a parkolók, de különösen a különböző szintek ablakpárkányai, amelyeket próbálnak tisztán tartani. „Komoly erőfeszítéseket igényel, hogy legalább a székházunk előtti és melletti járdafelületek és a falszakaszok tiszták legyenek. Ez időjárásfüggő is, ugyanis csapadékos idő esetén hatványozottan jelenik meg a probléma. A villamosvonal felsővezetékei miatt pedig nincs lehetőség mindenhol az emelőkosaras tisztítás megrendelésére. A mi épületünknél az alpintechnikás tisztítás lehetősége is korlátozott” – nyilatkozta a szakigazgató.

Tóth Ádám Zoltán elmondta, hogy már hallottak az ultrahangos riasztásról, de még nem alkalmazták.

„Úgy gondolom, hogy a problémát csak rendszeres riasztással és hatékony tisztítástechnológiai eszközök használatával lehetne megoldani, ráadásul a teljes Széchenyi utca bevonásával. Hosszú távon azonban a galambok egyedszámának csökkenése lehetne a megoldás” – mondta a kamara munkatársa. 

Európa legkevésbé biztonságos városa Róma az Európai Bizottság felmérése szerint. Ezen a negatív listán még az élmezőnyben szerepel Miskolc is. A bizottság adatai szerint összességében javult az európai lakosok életminősége az előző felmérés óta.

 

galambok tisztítás Miskolc
Kapcsolódó cikkek