A hétvégén is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben az izraeli hadsereg (IDF) és az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet között.

People inspect debris and rubble in a building heavily damaged by Israeli bombardment, in Rafah in the southern Gaza Strip on February 11, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: Said Khatib / AFP

Az IDF vasárnap reggeli jelentése szerint az izraeli katonák a Gázai övezet déli részén, Hán Juniszban található Nasszer kórházban és környékén voltak bevetésen. Emellett folytatták a légi és szárazföldi hadműveleteket az övezet teljes hosszában, terrorista infrastruktúrát, épületeket támadtak, fegyverek után kutattak és megöltek számos iszlamista fegyverest.  

A Ciszjordánia északi részén fekvő Turmusz Ajában élők beszámolói szerint éjszaka izraeli telepesek járműveket gyújtottak fel és arabellenes gyűlöletkeltő graffitiket festettek településükön épületek falára.  

Fegyvercsempészet gyanújával letartóztattak egy kelet-jeruzsálemit, akinek a járművében 

egy vállról indítható rakétát, kilenc gránátot és több mint ezer töltényt találtak, 

amelyeket a rendőrség gyanúja szerint terrortevékenységre szánt. A huszonnégy éves férfit Izrael északi részén, Karmiel város közelében fogták el, és vitték kihallgatásra.  

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet fogságában élő túszok kiszabadításáért küzdők vörösre festették vasárnap reggel a miniszterelnöki rezidencia közelében lévő szökőkút vizét, és egy táblát helyeztek el mellette, miszerint „elég vér ömlött, alku került az asztalra.”

„Tele vagyunk aggodalommal és haraggal amiatt, hogy a miniszterelnök meghiúsítja az elraboltak visszaszerzésének szórványos esélyeit. Minden olyan nap, amelyen nem születik megállapodás, csökkenti élve hazajutásuk esélyét. Bátor és életet igenlő vezetést követelünk, azonnali alkukötést. Követeljük, hogy a miniszterelnöknek ne legyen fontosabb Bengvír és koalíciójának egyben maradása az életek megmentésénél, és az elraboltak visszajuttatásánál” – írták közleményükben az akció végrehajtói.

Szombat este a tel-avivi Kaplan utcában tüntetők ezrei demonstráltak a kormány ellen, és követeltek előrehozott parlamenti választásokat Izraelben. 

A tiltakozók utakat zártak el, s a rendőrség többeket ezért pénzbírsággal sújtott. Benjamin Netanjahu miniszterelnök cezareai háza mellett, valamint Jeruzsálemben, Haifában és Beér-Sevában is tüntetéseket tartottak hasonló jelszavakkal.