Kedden szavazhat az ENSZ Biztonsági Tanácsa arról, hogy a 15 tagú testület vezetésével a nemzetközi szervezet követeljen-e egységesen egy azonnali humanitárius tűzszünetet Gázában – írja a Reuters bizonyos diplomáciai forrásokra hivatkozva. Az indítványt az azt előterjesztő Algéria több mint két héttel ezelőtt nyújtotta be, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield azonban azonnal jelezte is, hogy mivel az káros lenne a jelenleg folyó béketárgyalásokra, országa vétózni fogja annak elfogadását.

UN Security Council meeting
Fotó: NurPhoto via AFP

Az indítvány elfogadásához a 15 Biztonsági Tanács-tag közül legalább kilenc támogatása szükséges úgy, hogy közben az egyik állandó tag, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína vagy Oroszország sem emel vétót ellene.

Az Egyesült Államok a háború kitörése óta két alkalommal is vétózott az izraeli kormány érdekeinek elősegítése érdekében, ugyanakkor két ügyben a tartózkodást választotta, amivel a tanács – vétó híján – el tudta fogadni azokat. Ezek elsősorban a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélycsomagok elindítását érintették.

Döntő fontosságú, hogy a felek minden esélyt megadjanak arra, hogy a túszok szabadon engedését és a tűzszünet elérését célzó tárgyalások külső beavatkozás nélkül sikerre vihetők legyenek. Ez ugyanis a tartós ellenségeskedés elkerülésének egyetlen útja

– mondta Thomas-Greenfield a tervezett vétó kapcsán.

A Biztonsági Tanács számára azért válik egyre sürgetőbbé az egységes kiállásról való megállapodás, mert Izrael a közeljövőben tervei szerint lerohanja majd Rafah városát is, ahol az értesülések szerint több mint egymillió palesztin civil keresett menedéket a háború pusztítása elől. A megfigyelők szerint ez az akció könnyedén humanitárius katasztrófába csaphat át.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken a müncheni biztonsági konferencián úgy fogalmazott:

A gázai helyzet döbbenetes bizonyítéka a nemzetközi kapcsolatok rendszerében eluralkodó patthelyzetnek.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő a főtitkár kijelentését magyarázva elmondta: Gutierres a Biztonsági Tanácsban megfigyelhető széthúzásra kívánta felhívni a figyelmet, és arra, hogy mindez mekkora akadályt is jelent a világ jobbá tételére irányuló erőfeszítések számára.