Közélet

Kreml: Washington parancsára robbantották fel az Északi Áramlatot

A biztonsági vezető szerint az Egyesült Államok Ukrajnán keresztül manipulálja az Európai Uniót.

Az Egyesült Államok felrobbantatta az Északi Áramlat gázvezetékeket, katonai és biológiai kísérletek terepévé tette Ukrajnát, és felkészítette az Oroszország elleni harci cselekményekre – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy tomszki kihelyezett tanácskozáson.

In this pool photograph distributed by Sputnik agency Russia's Secretary of the Security Council Nikolai Patrushev listens as Russia's President chairs a meeting with members of Security Council, Russian government and law enforcement agencies in Moscow on October 30, 2023. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
Nyikolaj Patrusev, a Kreml biztonsági tanácsának titkára.
Fotó: AFP

Patrusev Joe Biden amerikai elnök szavait idézte, aki szerint az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott katonai segély „bölcs befektetés, amely nemzedékeken át hoz majd hasznot az amerikai biztonságnak”, és azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikájával kiprovokálta és tovább szítja a közel-keleti válságot.

Ugyanígy tesz Ukrajnában is, ahol államcsínyt provokált ki, engedte a neonáci ideológia terjesztését, katonai és biológiai kísérletek terepévé tette Ukrajnát, szemet hunyt a Donyec-medencei civilek meggyilkolása felett, és felkészítette a hazánk elleni katonai cselekményekre

– mondta a Kreml biztonsági illetékese. Szerinte emiatt kellett Oroszországnak a Donyec-medence lakosságának védelmére kelnie, hogy megakadályozza az agresszív tervek valóra váltását.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok az ukrajnai válságot felhasználva elérte, hogy Európa és Oroszország megszakítsa kapcsolatait és kiiktassa a versenytársait, gazdasági problémáikat pedig más országok rovására oldják meg.

És annak érdekében, hogy Európa ne kaphasson gázt Oroszországtól, felrobbantották az Északi Áramlatot.

A tanácskozáson megvitatták az orosz gazdaságra nehezedő szankciós nyomás fokozódásával kapcsolatos gazdaságbiztonsági kérdéseket, különös figyelmet fordítottak az Oroszország technológiai szuverenitását biztosító további intézkedésekre, valamint a szibériai régiók tudományos és termelési potenciáljának felhasználására.

Kiemelte a hazai kutatások fontosságát a szankciós körülmények között, és rámutatott, hogy az elmúlt két évtized során mintegy negyedével csökkent a tudományos munkatársak száma Oroszországban, valamint arra, hogy hiányosságok mutatkoztak a szakemberképzésben is.

 

 

 

Nyikolaj Patrusev Egyesült Államok orosz-ukrán háború Északi Áramlat
Kapcsolódó cikkek