Összesen 45 javaslatot fogalmazott meg Magyarország az EU belga elnökségének a gazdálkodók adminisztratív terheinek, a szigorú előírások továbbá az ellenőrzések csökkentése érdekében – mondta hétfőn Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Brüsszelben.

Az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy 18 tagországban kellett gazdatüntetéseknek lezajlaniuk ahhoz, hogy 

végre érdemben lehessen tárgyalni a magyar és az európai gazdálkodókat érintő adminisztratív terhek csökkentéséről.

Farmer,With,Clipboard,On,Field,Keeping,Track,Of,The,Grain
Fotó: Shutterstock

 

A gazdatüntetések lehetőséget is nyitottak

Elmondása szerint a tanácskozáson több száz javaslat érkezett a tagállamok részéről ezzel a kérdéssel kapcsolatban, és magyar részről most az a legfontosabb feladat, hogy még idén a javaslatok nagy részét elfogadtassuk az Európai Bizottsággal, annak érdekében, hogy időben megvalósuljanak.

Feldman Zsolt szerint a 

a bevételekhez képest magas termelési költségek, a gazdálkodókat nehéz helyzetbe hozó ukrán az európai szintű mezőgazdasági jövedelmezőségi problémák a termelést korlátozó feltételekkel és teljesítésük bürokratikus igazolásával nehéz helyzetet teremtettek az mezőgazdaságában. 

Mindezek miatt Európa-szerte megszaporodtak a tiltakozások, a gazdatüntetések, melyek eredményt is hoztak, ugyanis lehetőséget teremtettek a gazdálkodókat érintő terhek és adminisztratív feladatok könnyítésére vonatkozó egyeztetések megkezdésére.

Mint mondta, ez az a lélektani pillanat, amikor az összes európai agrárminiszter megpróbálja ténylegesen elérni az európai uniós agrárszabályok enyhítését. Szerinte a szabályok lazítása enyhíti az adminisztrációs terheket is, lehetőséget teremtve a gazdálkodók számára, hogy a boldogulásukra koncentráljanak az adminisztráció helyett.

Egyenlő versenyre van szükség

Arra a kérdésre, hogy a tüntető gazdák aggálya az is többek között, hogy versenyhátrányban maradhatnak a külső országokból beáramló olcsó agrártermékek miatt, az államtitkár elmondta, hogy míg az európai gazdálkodók szigorú előírások mellett termelnek, addig az EU-n kívülről importált termékekre ezek a szabályok nem vonatkoznak.

Elmondása szerint 

az, hogy az EU-n kívüli termelők az unióban már betiltott növényvédő szereket használhatnak, vagy az EU-ban már tiltott módszerekkel is termelhetnek, behozhatatlan versenyhátrányt okoz. 

Ezért Brüsszelnek ugyanazokat az elvárásokat kellene támasztania az unión kívüliekkel szemben is, mint amit az unión belül elvár. Ez Feldman Zsolt szerint jó a mezőgazdaságnak és a fogyasztónak is, hiszen biztonságos élelmiszerhez jut.

A politikus a brüsszeli gazdatüntetések résztvevőivel és több európai gazdaszervezet képviselőivel is találkozott, melynek kapcsán elmondta, hogy az európai gazdák ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, ezért egységes európai megoldásokat kell találni az aggályaikra.

„Magyarország az európai megoldáskeresésben rendkívül aktív. Odahaza már tettünk lépéseket, de most Brüsszelen a sor, hiszen az európai szabályokat és kereskedelmi megállapodásokat uniós szinten kell kezelni” – húzta alá az Agrárminisztérium államtitkára.