Belgiumban a tiltakozó gazdák ma néhány órára lezárták a Zaventemben található Brüsszeli nemzetközi repülőtérre vezető bekötőutat, azonban délután három óra után a traktorok elhagyták a helyszínt. Azonban még mindig fennakadások vannak a közlekedésben, ezért a légikikötő szerint az utasok akkor járnak a legjobban, ha vonattal érkeznek a repülőtérre.

A farmer emits hay from his tractor onto Belgian riot police officers as gas rises from tear gas canisters during a protest called by the farmers' organizations "Federation Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs" (FUGEA), Boerenforum and MAP, in response to the European Agriculture Council, in Brussels, on February 26, 2024. Farmers across Europe have been protesting for weeks over what they say are excessively restrictive environmental rules, competition from cheap imports from outside the European Union and low incomes. (Photo by NICOLAS MAETERLINCK / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Elszántak a belga gazdák. Fotó: AFP

A De Standaard szerint délután három óra után több gazdálkodó rendőri kísérettel elhagyta a Brüsszelt, de a tiltakozók megígérték: jövő héten visszatérnek. A belga fővárosban ma újra fellángoltak a gazdatüntetések: reggel hat órától forgalmi korlátozásokat vezettek be a belga fővárosában, az épülete köré betonakadályokat és szögesdrótot telepítettek.

A közösségi médiában terjedő videók szerint a gazdálkodók bevonultak a városba és összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, a tiltakozók áttörték a rendőrségi barikádokat is. A demonstrálók tojásokkal, petárdákkal és szeméttel dobálták meg a rendőröket, akik vízágyúval és könnygázzal válaszoltak. Az eseményekkel kapcsolatban megszólalt Annelies Verlinden belga belügyminiszter is.

A tárcavezető azt írta a korábban Twitter néven ismert X platformon, hogy tiszteletben tartják a tüntetés szabadságát, de a tiltakozó gazdáknak is tisztelniük kell a demonstrációt biztosító rendőröket. A politikus szerint a rendőrség feladata a közrend fenntartása, ezért arra kérte a rendvédelmi szerv vezetőit, hogy azonosítsák a rendbontókat.

A mai megmozdulást a dél-belgiumi mezőgazdasági szövetség szervezte, és az uniós agrárminiszterek tanácskozásához időzítették. Így akarják kifejezni, hogy mennyire elégedetlenek azokkal az intézkedésekkel, amelyeket az Európai Bizottság hozott azóta, hogy a gazdák tiltakozni kezdtek Európa-szerte, Németországtól kezdve Franciaországon és Lengyelországon át Spanyolországig.

A gazdák ennél többet akarnak: az uniós szabad kereskedelmi egyezmények felmondását, a Dél-amerikai Közös Piaccal (Mercosur) folytatott hasonló tárgyalások leállítását, valamint garanciát az ágazat támogatására a közös agrárpolitikán (KAP) keresztül. Az unióban mintegy tízmillió embert foglalkoztat a mezőgazdaság, a 2027-ig tartó hétéves költségvetésben 386,6 milliárd eurót fordítanak a KAP-ra.

A baj nem is annyira a támogatás összegével van, hanem inkább azzal, hogy a 20 százalékot kitevő nagygazdaságok kapják a 80 százalékát, a kis családi vagy közepes vállalkozásoknak szinte semmi sem marad. A hónap elején egy hasonló tüntetésen szalmabálákat égettek, tojásokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket. 

Szétverték a vásárt, majd lezárták a Párizsba vezető utakat a francia gazdák

Nem sokkal Emmanuel Macron francia elnök látogatása előtt tüntető gazdák egy csoportja szállta meg a mezőgazdasági vásárnak otthont párizsi kiállítási központot. A központot kénytelenek voltak lezárni a látogatók előtt, majd Emanuel Macron is menekülni kényszerült. A farmerek végül estére teljesen körülvették Párizst, elzárva a Franciaország fővárosába vezető autópályákat.