Közélet

Fico: több NATO-tagország is csapatokat küldene Ukrajnába

A szlovák kormányfő azt nem árulta el, hogy honnan veszi ezt a megdöbbentő értesülést.

A NATO és az több tagországa is azon gondolkozik, hogy kétoldalú megállapodás keretében katonákat küldjön Ukrajnába – mondta hétfőn Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki egyébként régóta ellenzi Ukrajna katonai támogatását, és akit kritikusai előszeretettel neveznek oroszpártinak.

A szlovák kormányfő további részleteket nem árult el, amikor Párizsban, az európai vezetők gyűlése előtt beszélt a kérdésről, csupán annyit tett hozzá, hogy Szlovákia nem fog katonákat küldeni Ukrajnába – írja a Reuters.

-(FILES) Slovak Prime Minister Robert Fico arrives to attend a round table meeting during the EU-Western Balkans summit at the European headquarters in Brussels, on December 13, 2023. Media watchdog Reporters Without Borders (RSF) on February 21, 2024 warned against threats to press freedom in Slovakia, urging the populist government to protect journalists on the sixth anniversary of Jan Kuciak's murder. Kuciak was found dead in 2018 along his fiancee, Martina Kusnirova, after he uncovered links between the Italian mafia and the Slovak government led by Robert Fico. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Noha a legtöbb tagja küld fegyvereket és más felszereléseket az ukránoknak, a szövetség tagjainak vezetői egyértelművé tették, hogy szeretnék a közvetlen konfrontációt elkerülni Oroszországgal. Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára február 14-én egyenesen azt mondta, hogy sem a NATO, sem egyes NATO-tagok nem részesei a konfliktusnak.

Az európai kormányfők gyűlését megszervező Franciaország szerint a találkozó bizonyítja majd Európa eltökéltségét Ukrajna kapcsán, és ellensúlyozza azt a narratívát, hogy Oroszország győzelemre van ítélve a háborúban.

Fico szerint azonban már maga a találkozó ténye is azt bizonyítja, hogy a Nyugat stratégiája megbukott. Hozzátette, hogy konstruktív szellemben érkezett a gyűlésre, még ha annak a témájától a hideg rázza is.

 

Ukrajna háború NATO Szlovákia Robert Fico
Kapcsolódó cikkek