Közélet

Robert Fico elengedte magát: „az ukrán neonácik tombolásával kezdődött” a háború

Miközben a nyugati vezetők Kijevben tobzódtak az ukrán–orosz háború kitörésének második évfordulóján, Robert Fico szlovák miniszterelnök oktatóvideót tett közzé.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ismét felszólalt a nyugati országok ukrajnai háborúval kapcsolatos politikája ellen. A közösségi oldalakon is megjelent és részletesen taglalt videójában kijelentette, hogy az és az Egyesült Államok stratégiája Oroszország legyőzésére olyannyira nem működött, hogy több ezer ukrán és orosz halálához vezetett. 

-
Fotó: AFP

A szlovák miniszterelnök szerint a nyugati fegyverszállítások és szankciók bevezetése óta Oroszország minden ellenkező állítás és várakozás dacára csak erősödött.

Következésképpen Fico megismételte, hogy az ukrajnai konfliktusnak „nincs katonai megoldása”. Azt is leszögezte, hogy „az Oroszország és Ukrajna közötti háború az ukrán neonácik 2014-es felkelésével kezdődött”. A szlovák miniszterelnök szerint Ukrajna potenciális NATO-tagsága az alapja lehet a harmadik világháború kitörésének.

Fico beszédével közel egy időben az ukrajnai háború kitörésének második évfordulója alkalmából közvetített szombati videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét kijelentette, hogy hazája győzni fog az orosz agresszióval szemben. Zelenszkij a Kijev közelében található Hosztomel katonai repülőterén fogadta az évfordulón Ukrajnába látogató Giorgia Meloni olasz, Alexander De Croo belga és Justin Trudeau kanadai kormányfőt, valamint Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, akiknek a célja szolidaritásuk ismételt kinyilvánítása volt.

 

 

Egyesült Államok Ukrajna orosz-ukrán háború Robert Fico
Kapcsolódó cikkek