Közélet

Halálra ítélt indiaiakat engedett szabadon Katar

A tengerészeket azzal vádolják, hogy Izraelnek kémkedtek.

Szabadon engedett hétfőn nyolc indiai tengerészt Katar, akiket korábban halálra ítéltek azért, mert a vádak szerint Izraelnek kémkedtek. Narendra Modi kormánya üdvözölte a döntést, és közölte azt is, hogy a nyolc katonából hét már hazatért Indiába.

Az indiaiak a Dahra Global nevű dohai védelmi szolgáltatásokkal foglalkozó cégnek dolgoztak, és 2022 augusztusában tartóztatták le őket. Azóta magánzárkában őrizték őket, és tavaly októberben ítélték őket halálra. Hónapokig tartó egyeztetések után azonban Katar decemberben megsemmisítette a halálos ítéletet, de az egykori tengerészek börtönben maradtak.

Waving,Colorful,Flag,Of,India,And,National,Flag,Of,Qatar.
waving colorful flag of india and national flag of qatar. macro
Fotó: AFP

Noha a vádakról sem Katar, sem India nem árult el részleteket, a Financial Times úgy tudja, hogy Izraelnek való kémkedéssel vádolták a csoportot. Katar ritkán hajt végre halálos ítéletet, utoljára 2020-ban végeztek ki elítéltet az országban.

A férfiakat akkor tartóztatták le, amikor India és Katar kereskedelmi kapcsolatai bővültek, miközben több százezer indiai is dolgozik az Öböl menti országban. Doha vezető szerepet játszott közvetítőként is Izrael és a Hamász között az elmúlt hetekben, többek között a túszok kicserélése kapcsán.

A Modi-kormány az utóbbi időben Izraellel is jó kapcsolatokat alakított ki, többek között védelmi téren, 

ám tűzszünetre és a palesztin állam megalakítására is felszólított, ugyanakkor nem kritizálta Izraelt a gázai hadműveletei miatt, amely palesztin egészségügyi tisztviselők szerint több mint 28 ezer áldozatot követelt.

Indiában idén választásokat is tartanak több részletben áprilisban és májusban, melynek Modi pártja az esélyese.

 

Izrael háború Katar India
Kapcsolódó cikkek