A cseh miniszterelnök meghívta Orbán Viktor miniszterelnököt, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfőt Prágába. A prágai kormányhivatal szerint kedden az orosz–ukrán háború lesz a csúcstalálkozó egyik fő témája, ezt megelőzően Petr Fiala külön tárgyal Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel – számolt be korábban a szlovák SME

Fotó: AFP

A cseh kormányhivatal tájékoztatása szerint

a V4-ek kormányfői elsősorban az energiabiztonságról, az EU stratégiai programjáról, az illegális migráció megakadályozásáról és a visegrádi együttműködést szolgáló pénzügyi alap további támogatásáról tárgyalnak. 

Fial szerint 

terítéken lesz a V4-es együttműködésnek a sorsa, ennek érdekében meg kell állapodni konkrét közös projektekről is. 

A politikus azt mondta, hogy „nem túl szívesen találkozik olyan kollégákkal, akikkel nem ért egyet a legfontosabb kérdésekben”, de ennek ellenére fontosnak tartja a párbeszédet. A cseh kormányfő hétfőn szintén szokatlanul kritikusan kommentálta Szlovákia miniszterelnökének Ukrajnával kapcsolatos szavait. 

A V4-országok miniszterelnökei legutóbb tavaly júniusban találkoztak Pozsonyban. Ezután Csehország vette át a V4 elnöki posztját. Annak ellenére, hogy azóta több politikustalálkozóra is sor került ezen a platformon, köztük elnöki csúcstalálkozót is tartottak, a kormányfők kedden találkoztak először a cseh elnökség zászlaja alatt. Fiala meg akarta várni a szlovákiai és lengyelországi kormányalakítást. 

A visegrádi kormányfői csúcstalálkozók fontosak az európai konszenzus keresése szempontjából

– mondta Petr Fiala hétfőn a prágai repülőtéren, mielőtt Párizsba utazott egy nemzetközi találkozóra, ahol Ukrajna további támogatásáról tárgyaltak. Robert Fico az elmúlt napokban több nyilatkozatában is kilátásba helyezte Ukrajna megsegítését, azonban megismételte: továbbra is elutasítja a fegyverküldést Ukrajnának, és sikertelennek minősítette a nyugati országok Ukrajnával kapcsolatos stratégiáját – közölte a cseh CTK hírügynökség. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében üdvözölte, hogy hosszú idő után ismét találkoznak a visegrádi miniszterelnökök

A háborúra készül?

Kedden Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy nem lehet kizárni csapatok küldését Ukrajnába,  Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára azonban jelezte, hogy a NATO nem tervezi csapatok küldését Ukrajnába. A francia államfő kijelentése után nem sokkal elutasító nyilatkozatot adott ki több ország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Svédország is. 

Fiala egy újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Csehország nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába. Ez is egy reakció volt szlovák kollégája nyilatkozatára, aki ugyanezt elmondta hétfőn. A CTK szerint Jana Cernochová cseh védelmi miniszter, amikor egy másik sajtótájékoztatón erről kérdezték, azt mondta: nem hallott arról, hogy bármelyik NATO-tagállam csapatokat tervezne küldeni. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte: Kijev nem folytat tárgyalásokat partnereivel arról, hogy bevessék haderejüket Ukrajna területén.