Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos látogatásra utazik Katarba. Az államfőt katonai tiszteletadás mellett fogadja majd Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír. Novák Katalin 2023. augusztus 21-én fogadta Katar emírjét a Sándor-palotában, aki akkor viszontlátogatásra hívta az Öböl menti országba – tudatta a Sándor-palota közleményében.

Novák Katalin
Fotó: Facebook / Novák Katalin Hivatalos Oldala

Friss bejegyzésében a köztársasági elnök már be is jelentkezett Doha városából: „Katari hivatalos látogatásomon ma Husain Al-Musallammal, a FINA elnökével tárgyaltam a Dohában jelenleg zajló vizes vb-n. Magyarország elkötelezett támogatója a vizes sportoknak, ezt jelzi, hogy a FINA Budapestre helyezi székhelyét, és az is, hogy Magyarország 2027-ben ismét vizes vb-t rendez”– írta pénteken a Facebookon Novák Katalin.

Hozzátette, hogy pénteken a magyar férfi vízilabda-válogatott fölényes győzelmet aratott Kazahsztán felett. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg Husszein al-Musszalam társaságában. A meccs legjobbjának járó díjat Novák Katalin adta át Vigvári Vincének. 

Miután Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban jelezte, törvényjavaslatot nyújt be az elnöki kegyelem jogkörének szűkítéséről, nevezetesen arról, hogy kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem adható kegyelem, a Sándor-palota úgy fogalmazott, hogy a bejelentett alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért „Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt”. A kormányfő már be is terjesztette az alaptörvény-módosítást

A miniszterelnök azt követően szólalt meg, hogy az elmúlt napokban felkavarta az állóvizet Novák Katalin kegyelmi döntése. Az államfő még tavaly tavasszal adott kegyelmet egy férfinek, akit kényszerítés miatt ítéltek el jogerősen, mert rá akarta bírni egy pedofileset áldozatát, hogy vonja vissza terhelő vallomását. 

A pedofíliát nem ő, hanem a főnöke, a bicskei gyermekotthon vezetője követte el. A férfi igazgatóhelyettesként dolgozott az intézményben. A kegyelmet kapott igazgatóhelyettes állítólag már több napja nem tartózkodik az országban