Közélet

Újabb stratégiailag fontos települést foglaltak el az oroszok, pár kilométerre járnak Donyeck városától

Az orosz erők Avgyijivka elfoglalása után teljes mértékben átvették az irányítást a stratégiailag fontos Pobjeda falu felett, amely Donyecktől délnyugatra található. Ezzel öt kilométerre távolodtak el Donyeck városától az orosz csapatok.

Orosz csapatok bevették Pobjeda falut Ukrajna Donyeck régiójában – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium a Reuters szerint. A jelentésben az oroszok arról számoltak be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vesztesége Donyeck irányában több mint 410 katona, egy harckocsi, három páncélozott harcjármű, öt autó, lengyel gyártmányú Krab és Bogdan önjáró tüzérségi tartók, egy D–20-as tarack, valamint mint a Gvozdika önjáró löveg.

Bundeswehr protects piece of NATO's eastern flank
Patriot légvédelmi rakétarendszer. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az orosz honvédelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az Orosz Fegyveres Erők légvédelmi rendszerei 24 órán belül lelőttek egy S–200-as légvédelmi irányított rakétát, amelyet úgy alakítottak át, hogy eltalálják a földi célokat, nyolc HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerű rakétát, egy JDAM irányított légibombát, valamint az Ukrán Fegyveres Erők 95 drónját.

Egy másik közleményben az oroszok azt is állították, hogy megsemmisítették egy Patriot légvédelmi rakétarendszer (SAM) indító- és szállító-rakodó járművét. Az ukrán védelmi minisztérium az orosz nyilatkozat előtt közölte, hogy az ukrán csapatok visszaverik a támadásokat a falu közelében, és továbbra is „visszatartják az ellenséget”. A videófelvételek mást mutatnak, azokon az látható, hogy a település közepén kitűzték az orosz zászlót.

 

 

Pobjeda orosz-ukrán háború Oroszország Donyeck
Kapcsolódó cikkek