Közélet

Sunak megírta: adják oda a zárolt orosz vagyonokat Ukrajnának!

A The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök azt írta, hogy a G7 országainak meg kell találniuk a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni.

A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni – írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök. A konzervatív párti kormányfő szerint első lépésként a befagyasztott orosz vagyonok kamatait kell Ukrajnának folyósítani, majd a lefoglalt eszközállományt is oda kell adni Kijevnek.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky walks with Britain's Prime Minister Rishi Sunak (R) during a visit to the Presidential Palace in Kyiv on January 12, 2024. Sunak visited Kyiv to launch "a major new package of support" for Ukraine and increase military funding for this financial year to £2.5 billion ($3.2 billion), his office said. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)
Rishi Sunak brit miniszterelnök (jobbra) odaadná a zárolt orosz vagyonokat Ukrajnának.
Fotó: AFP

Az eddigi szankciók 400 milliárd dollár pénzügyi forrástól fosztották meg Oroszországot, ebből további négy évig lehetne finanszírozni az ukrajnai orosz hadműveleteket – áll a brit miniszterelnök vasárnapi cikkében.

A G7-országok által a háború kezdetének második évfordulója alkalmából előző nap kiadott közös közlemény visszafogottabb szóhasználattal említi az orosz vagyoneszközök felhasználásának lehetőségét.

A londoni miniszterelnöki hivatal által is ismertetett kommüniké megfogalmazása szerint a G7-csoport tagjai a területükön lefoglalt orosz állami vagyoneszközöket mindaddig zár alatt tartják, amíg Oroszország nem téríti meg az Ukrajnának okozott károkat.

A nyilatkozat idézi a Világbank becslését, amely 

486 milliárd dollárra taksálja az Ukrajnának okozott háborús károkat.

A G7-országok a közlemény szerint „további lépéseket” szorgalmaznak a zárolt orosz vagyontömeg felhasználásának lehetővé tételére „a vonatkozó szerződéses kötelezettségekkel és törvényekkel összhangban”.

Vasárnap megjelent cikkében a brit kormányfő úgy fogalmaz, hogy „nagyobb bátorságot kell tanúsítani” a zárolt orosz vagyonok kisajátításának ügyében.

Rishi Sunak szerint bátrabbnak kell lenni a hadiipari termelés felfuttatásában is. A G7-országok együttes hazai összterméke (GDP) huszonötször, összesített védelmi költségvetésük tizenötször nagyobb Oroszországénál, és „ideje, hogy ennek az erőnek gyakorlati jelentőséget adjunk” – hangsúlyozza írásában a brit miniszterelnök.

Két éve tart az orosz–ukrán háború – félő, hogy a Nyugat elveszíti Ukrajnát

A Nyugat nem mondott le Ukrajnáról. De kockázatkezelési technikái azt mutatják, hogy szeretné lezárni a konfliktust, és megegyezni Putyinnal, lehetőleg minél előbb.

 

 

oroszország ukrajna zárolt vagyon háború Rishi Sunak
Kapcsolódó cikkek