Közélet

Terroristává minősítette Oroszország Lindsey Grahamet, Trump egyik szövetségesét

A republikánus szenátor Trump szövetségese, de közben külpolitikai héjának is minősül, aki többet tenne Ukrajna felfegyverzéséért.

Az orosz pénzügyi hatóságok terroristákat és szélsőségeseket tartalmazó listájára került Dél-Karolina republikánus szenátora, Donald Trump volt elnök politikai szövetségese, Lindsey Graham – jelentette elsőként a TASSZ orosz állami hírügynökség.

A lépés lehetővé teszi, hogy a szenátor oroszországi bankszámláit befagyasszák, ám valószínűleg jelen esetben pusztán szimbolikus lépésről van szó, amit Graham X-en megjelent bejegyzése is megerősít. A politikus ugyanis szarkasztikusan csak annyit írt, hogy „ott megy az összes rubelem!”

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Az oroszok terroristákat és szélsőségeseket tartalmazó listáján több 12 ezer fő és több mint 400 vállalat található, 

de azon szerepelnek külföldi és belföldi terrorszervezetek, valamint orosz ellenzéki csoportok is – írja a The Guardian.

A listára 2022 októberében került fel a Facebook-tulajdonos Meta, amiért eltűri a russzofóbiát. A cég vezérigazgatója, Mark Zuckerbeg és más felsővezetők pedig vagy ki vannak tiltva Oroszországból, vagy egyenesen orosz körözés alatt állnak.

Graham a szenátusban a héják közé tartozik, így erőteljesen támogatja Ukrajna felfegyverzését, annak ellenére, hogy Trump szövetségese. A szenátort szintén körözi Oroszország, miután kijevi látogatása alatt oroszellenes kijelentéseket tett.

Graham egyébként a 95 milliárd dolláros, Ukrajna és Izrael támogatását célzó csomag ellen szavazott a hónap során, ugyanakkor támogatásáról biztosította a képviselőház 66 milliárd dolláros ellenajánlatát, és amellett érvelt, hogy Ukrajna további támogatásának kölcsönnek kellene lennie. Ez egybevág Trump álláspontjával.

A dél-karolinai szenátor Alekszej Navalnij halála után azt is felvetette, hogy Oroszországot a terrorizmust támogató országok listájára kellene tenni. Moszkva azóta már Navalnij öccsét is börtönbe zárná.

Oroszország elfogatóparancsot adott ki a melltartó nélkül pózoló ukrán modell ellen

Lolita Bogdanova számára rossz véget érhet a felelőtlen kaland. Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a fiatal ukrán nőre egy több évvel ezelőtt videó miatt.

 

Meta Lindsey Graham terrorista háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek