Két fegyveres túszul ejtett hét embert egy törökországi gyárban, amely az amerikai Procter & Gamble vállalat tulajdonában van, hogy az Izrael és a Hamász közötti gázai háború ellen tiltakozzanak.

törökország
A Hamászt támogató fegyveresek hét embert ejtettek túszul egy törökországi gyárban.
Fotó: Ozan Kose / AFP

A férfiak helyi idő szerint csütörtökön délután 15 óra körül hatoltak be a Kocaeli tartománybeli Gebze városában található létesítmény főépületébe, és túszul ejtették a személyzet hét tagját.

A török média közzétett egy képet az egyik feltételezett gyanúsítottról a gyárban , aki egy kezdetlegesnek tűnő robbanóövvel és egy kézifegyverrel a kezében, és állítólag a többi túszejtő is hasonló felszereléssel rendelkezik.

A közleményükben azt állították, hogy tettükkel a Gázai övezetben elszenvedett emberveszteségre akartak rávilágítani.

A túszejtés helszíne azért is meglepő, mivel Törökországban a konfliktus kezdete óta megnőtt az Izrael és fő szövetségese, az Egyesült Államok elleni közhangulat, a nagyvárosokban rendszeresen tüntetnek a palesztin nép támogatására, és azonnali tűzszünetet követelnek.

A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan különösen szókimondó volt: izraeli "háborús bűnökre" hivatkozott, és az izraeli miniszterelnököt, Benjamin Netanjahut Adolf Hitlerhez hasonlította.

Kémkedés vádjával tartóztattak le 33 embert Törökországban

A gyanúsítottak emberrablásokat és felderítő tevékenységet végeztek az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak. A török biztonsági szolgálatok további 13 főt keresnek, akiket nemzetközi kémkedéssel vádolnak.