Közélet

Ukrán hadiüzemekre mért csapást az orosz hadsereg

A hadiipari komplexum robbanószereket és rádióalkatrészeket is gyártott. Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése szerint az ukrán hadsereg több helyen is súlyos veszteségeket szenvedett.

Repülőgép-hajtóműveket, rádióelektronikai és kommunikációs berendezéseket, valamint aknavetőlőszert gyártó, továbbá üzemanyagot előállító ukrán üzemekre mért csoportos csapást reggel az orosz hadsereg nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel –- közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Military mobility of Ukrainian soldiers continues in direction of Bakhmut
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

A tárca az ukrán hadiipari komplexum elleni csapást sikeresnek minősítette.

A csütörtöki moszkvai hadijelentés szerint Donyecknél és Limannál kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben három frontszakaszon 13 ukrán támadást vertek vissza.

A tárca szerint a legtöbb, szám szerint tíz ukrán roham a donyecki frontszakaszon hiúsult meg. A tájékoztatás szerint az ukrán fél a frontszakaszon több mint ezer katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy 360-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Igor Kimakovszkij, a „Donyecki Népköztársaság” vezetőjének tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek csütörtökön azt mondta, hogy Donyeck körzetében az ukrán erők egy részét az orosz erők tűzellenőrzés alatt tartják, ami szerinte azt jelenti, hogy tulajdonképpen bekerítették. Elmondta, hogy az ukrán csapatok megkísérlik egyes állások elhagyását, és közben veszteségeket szenvednek.

Az orosz védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy MiG–29-es repülőgépet, három harckocsit, húsz gyalogsági és páncélozott harcjárművet – köztük két Bradley-t –, két lengyel Krab és egy francia Caesar önjáró, valamint négy amerikai M777-es és két M198-as, valamint egy-egy brit FH70-es és L119-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők nyolc rakétáját, továbbá 95 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod lakóépületeire az orosz hivatalos tájékoztatás szerint cseh Vampire sorozatvetővel mértek csapást, aminek következtében hét civil életét vesztette – köztük egy babakocsiban tolt egyéves leánygyermek –, további húsz pedig megsebesült.

 

 

 

hadijelentés kijev Orosz Védelmi Minisztérium ukrán hadsereg
Kapcsolódó cikkek