BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zelenszkij és Macron aláírták a kétoldalú biztonsági megállapodást

Volodimir Zelenszkij pénteken Németországba, majd Franciaországba utazott, hogy mindkét féllel kétoldalú biztonsági megállapodást írjon alá. Utazásainak és a szerződéseknek a célja, hogy pótolja a kieső amerikai fegyverszállítmányokat.

Aláírta a kétoldalú biztonsági megállapodást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron – jelentette be a két államfő a péntek esti franciaországi sajtótájékoztatón. 

Fotó: AFP

Ez már a harmadik kétoldalú biztonsági megállapodás, amelyet Kijev véglegesített partnereivel a G7-országok tavaly júliusi ülésén tett ígéretek alapján – írja a The Kyiv Independent.

Támogatásunk nemcsak hosszú távú, hanem kollektív is, mivel az Egyesült Királyság és Németország már aláírt egy ilyen megállapodást

– mondta a francia államfő.

Az ukrán elnök először utazott külföldre, mióta leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. A cél a kieső amerikai fegyverszállítások pótlása. Franciaország mellett Németországba is ellátogatott, ahol hasonló szerződést írt alá. Bár a szerződés részletei nem ismertek, Zelenszkij a januárban, Nagy-Britanniával aláírt egyezséget használná mintaként.

Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Berlinben találkozott egymással, ahol szintén kétoldalú megállapodást írtak alá. A német kormányszóvivő szerint a biztonsági kötelezettségvállalásokról és a hosszú távú támogatásról szóló megállapodás azért kiemelten fontos, mert lassan két éve tart az orosz–ukrán háború, és Kijevnek folyamatosan védekeznie kell az orosz katonai offenzívával szemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.