Közélet

Zelenszkij és Macron aláírták a kétoldalú biztonsági megállapodást

Volodimir Zelenszkij pénteken Németországba, majd Franciaországba utazott, hogy mindkét féllel kétoldalú biztonsági megállapodást írjon alá. Utazásainak és a szerződéseknek a célja, hogy pótolja a kieső amerikai fegyverszállítmányokat.

Aláírta a kétoldalú biztonsági megállapodást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron – jelentette be a két államfő a péntek esti franciaországi sajtótájékoztatón. 

Fotó: AFP

Ez már a harmadik kétoldalú biztonsági megállapodás, amelyet Kijev véglegesített partnereivel a G7-országok tavaly júliusi ülésén tett ígéretek alapján – írja a The Kyiv Independent.

Támogatásunk nemcsak hosszú távú, hanem kollektív is, mivel az Egyesült Királyság és Németország már aláírt egy ilyen megállapodást

– mondta a francia államfő.

Az ukrán elnök először utazott külföldre, mióta leváltotta a hadsereg főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt. A cél a kieső amerikai fegyverszállítások pótlása. Franciaország mellett Németországba is ellátogatott, ahol hasonló szerződést írt alá. Bár a szerződés részletei nem ismertek, Zelenszkij a januárban, Nagy-Britanniával aláírt egyezséget használná mintaként.

Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Berlinben találkozott egymással, ahol szintén kétoldalú megállapodást írtak alá. A német kormányszóvivő szerint a biztonsági kötelezettségvállalásokról és a hosszú távú támogatásról szóló megállapodás azért kiemelten fontos, mert lassan két éve tart az orosz–ukrán háború, és Kijevnek folyamatosan védekeznie kell az orosz katonai offenzívával szemben.

 

ukrajna háború Franciaország kétoldalú megállapodás
Kapcsolódó cikkek