Közélet

A moszkvai terrortámadás után a halálbüntetés visszaállítását fontolgatja Oroszország

A halálbüntetést sosem törölték el Oroszországban, de a visszaállítása mégsem feltétlenül egyszerű, van, aki szerint ahhoz alkotmánymódosításra lenne szükség. Az sem egyértelmű, hogy a kivégzéssel való fenyegetés visszatartaná-e a vallási fanatikusokat.

A halálbüntetés visszaállítását szorgalmazta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva környéki terrortámadást követően, miközben az elfogott elkövetőket is megkínozták. Az egyik gyanúsított fülét állítólag levágták, és megetették vele.

A man suspected of taking part in the attack of a concert hall that killed 137 people, the deadliest attack in Europe to have been claimed by the Islamic State jihadist group, is escorted by Russian law enforcement officers prior to his pre-trial detention hearing at the Basmanny District Court in Moscow on March 24, 2024. At least 137 people, including three children, were killed when camouflaged gunmen stormed the Crocus City Hall, in Moscow's northern suburb of Krasnogorsk, and then set fire to the building on March 22 evening. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Fotó: Olga Malcseva / AFP

Az orosz elnök szövetségesei közül többen is a halálbüntetésre vonatkozó, csaknem három évtizedes moratórium eltörlését indítványozták, 

míg az X-en Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő arról írt, Dmitrij Medvegyevet idézve, hogy 

nemcsak a terrortámadás elkövetőit kell megölni, de mindenkit, akinek a támadáshoz köze volt, legyen szó szimpatizánsokról, segítőkről vagy épp a finanszírozókról.

Az orosz főváros közelében található koncertteremben elkövetett vérengzésben legalább 137-en vesztették életüket. Az Oroszország történetének egyik legvéresebb terrortámadásáért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Négy feltételezett terroristát elfogtak, és mind a négyük kínzás nyomait viselte magán, amikor a hét végén megjelentek a bíróságon, de az orosz sajtóban olyan képsorok is megjelentek, amelyeken az látható, hogy a biztonsági erők kínoznak két gyanúsítottat, például az egyikük ágyékát érintő elektrosokkokkal. A támadók mindegyike tádzsik állampolgár.

A halálbüntetés visszaállítását nem csak Medvegyev követelte, de az Egységes Oroszország Párt frakcióvezetője, Vlagyimir Vasziljev is – írja a The Telegraph. Ugyancsak a halálbüntetés mellett emelt szót az orosz törvényhozás, a duma biztonsági bizottságának vezetőhelyettese, Jurij Afonim.

Kreml: nincs napirenden a halálbüntetés visszaállítása

Ugyanakkor hétfőn a Kreml azt közölte, hogy nincs napirenden a halálbüntetés visszaállításának kérdése. Az orosz börtönrendszer szörnyűségeit dokumentáló Gulagu.net szerint a gyanúsítottak nyílt kínzása az orosz társadalomban bekövetkezett változásokra is rávilágít. A jogvédő csoport szerint 

nyilvánvaló, hogy a kínzásokat, hasonlóan az ukrán hadifoglyokkal szemben elkövetett atrocitásokkal, felsőbb szintekről rendelték el.

A Republic media száműzetésben élő szerkesztője, Dmitrij Kolezev szerint is megszokott dolog a kínzás az országban, a mostani eset csak annyiban szokatlan, hogy el sem kívánják rejteni.

Ugyanakkor nem mindenki a halálbüntetés visszaállítására koncentrál a terrortámadás óta, így a duma állami építkezésekkel és törvényhozással foglalkozó bizottságának elnöke, Pavel Krasenyinnikov szerint az arról szóló vita csak eltereli a figyelmet a valódi feladatról, vagyis a hasonló támadások megelőzéséről.

A halálbüntetés technikailag szerepel az orosz törvények között

Az orosz törvényhozás felsőházában, a szövetségi tanácsban ugyanazt a bizottságot vezető Andrej Klisasz szerint a halálbüntetés visszaállítása alkotmánymódosítást igényel, amit a parlament egyik háza sem tud megtenni. Azonban a halálbüntetés technikailag továbbra is szerepel az orosz törvények között, csupán egy 1996-os moratórium miatt nem hajtanak ma már végre kivégzéseket az országban. 

A moratóriumot 1996-ban azért hozták meg, mert Oroszország csatlakozott az Európa Tanácshoz. A döntést ugyanabban az évben Borisz Jelcin elnöki rendelettel erősítette meg, míg 2009-ben az ország alkotmánybírósága is a halálbüntetést ellenző döntést hozott.

Amikor az Ukrajna elleni invázió miatt 2022-ben Oroszországot kizárták az Európa Tanácsból, Medvegyev már szorgalmazta a halálbüntetés visszaállítását. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a dzsihadistákat, akik számos országban követtek már el öngyilkos merényleteket is, mennyiben tartja vissza tetteiktől a halálbüntetés terhe.

 

kínzás halálbüntetés Oroszország Medvegyev terror
Kapcsolódó cikkek