Közélet

Az izraeli háború 162. napja – Nicaragua beperelte Németországot, megvan a tárgyalás időpontja

Nicaragua március 1-jén nyújtott be keresetet a Nemzetközi Bíróságon Németország ellen, mert kifogásolta, hogy pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg a palesztinokat támogató ügynökségtől. A közép-amerikai ország szerint a németek megsértették a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló 1948-as ENSZ-, valamint a háború jogáról szóló 1949-es genfi egyezményt a megszállt palesztin területek vonatkozásában. Berlin ugyanakkor kijelentette: az ügy megalapozatlan.

A Nemzetközi Bíróság április 8-án és 9-én tart meghallgatást a Nicaragua és Németország közötti, az Izraelnek nyújtott katonai segélyek, illetve az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNWRA) finanszírozásának megszüntetése miatt folyó perben – közölte a hágai székhelyű testület.

ICJ President Joan Donoghue (C) speaks at the International Court of Justice (ICJ) prior to the verdict announcement in the genocide case against Israel, brought by South Africa, in The Hague on January 26, 2024. The UN top court on January 26, 2024 ordered Israel to allow humanitarian access in Gaza, handing down a landmark decision in a case that has drawn global attention. Israel must take "immediate and effective measures to enable the provision of urgently needed basic services and humanitarian assistance to address the adverse conditions of life faced by Palestinians," ruled the court in its highly anticipated verdict. (Photo by Remko de Waal / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Nicarauga azt kifogásolja, hogy Berlin pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg a palesztinokat támogató ügynökségtől.
Fotó: AFP

Nicaragua március 1-jén nyújtott be keresetet a Nemzetközi Bíróságon Németország ellen, mert kifogásolta, hogy Berlin pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg a palesztinokat támogató ügynökségtől. A közép-amerikai ország szerint Németország megsértette a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló 1948-as ENSZ-egyezményt, valamint a háború jogáról szóló 1949-es genfi egyezményt a megszállt palesztin területek vonatkozásában. Nicaragua sürgősségi intézkedések meghozatalát kérte a Nemzetközi Bíróságtól. A törvényszék rendszerint a kereset beérkezését követően heteken belül ki szokta tűzni a meghallgatást. Wolfgang Büchner német kormányszóvivő azt nyilatkozta: 

Berlin szerint az ügy megalapozatlan.

Az UNRWA legnagyobb támogatói – köztük az Egyesült Államok és Németország – azt követően függesztették fel a szervezet finanszírozását, hogy az izraeli hatóságok azt állították, az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Az (EU) január végén tett ugyanígy, és független vizsgálatot kért az állításokkal kapcsolatban. Miután az ügynökség kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ellenőrzést, és felülvizsgálja a személyzet terrorista tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat, 

az Európai Bizottság március elején úgy döntött, hogy 50 millió eurót felszabadít a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból.

A Nemzetközi Bíróság sürgősségi intézkedésekkel kapcsolatos meghallgatásai eredményezhetnek ideiglenes végzéseket, amelyek biztosítják, hogy a vita ne súlyosbodjon. A végső döntés meghozatalához több év is szükséges lehet.

 

13:43

Gyermekek és terhes nők is meghalhattak az izraeli rajtaütésben

Legkevesebb 36 halálos áldozatot követelt egy újabb izraeli légicsapás a Gázai övezeti Nuszeirat menekülttáborban helyi egészségügyi források szombati jelentése szerint.

Szemtanúk a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondták, hogy izraeli repülőgépek több rakétát lőttek ki egy palesztin család házára a táborban, ami annak teljes megsemmisüléséhez és a szomszédos házak megrongálódásához vezetett. Orvosi forrásoktól a Hszinhua úgy értesült, hogy 

az izraeli rajtaütés 36 ember, köztük gyermekek és terhes nők halálát okozta.

A Hamász irányítása alatt álló kormányzati médiahivatal teljes mértékben az amerikai kormányt, a nemzetközi közösséget és Izraelt tette felelőssé „a védtelen civilek elleni bűncselekmények és mészárlások eszkalációjáért”. A hivatal közleményében szólította fel a szabad világ minden országát: gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy hagyja abba a „népirtó háborút”.

Németország népírtás hágai Nemzetközi Bíróság per Nicaragua
Kapcsolódó cikkek