Közélet

Az izraeli háború 163. napja – több helyen is húszi eszközöket semmisített meg az amerikai hadsereg

A húszi lázadók hónapok óta akadályozzák akcióikkal a vörös-tengeri hajóforgalmat. Az amerikai hadsereg rendszeresen próbál fellépni a palesztinokkal szimpatizáló húszik ellen.

Az amerikai hadsereg szombaton lelőtt a Vörös-tengeren egy, a húszi lázadók által indított drónt, öt haditengerészeti drónt és egy másik pilóta nélküli gépet pedig Jemen húszik által ellenőrzött területein semmisített meg önvédelemből – jelentették be szombaton Washingtonban.

izraeli háború, Jemen, húszik
Fotó: Mohammed Huwais / AFP

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) arról számolt be, hogy a jemeni húszi lázadók két drónt indítottak a Vörös-tenger irányába, amely a szempontjából stratégiai fontosságú tengeri útvonal. Az egyik drónt az amerikai erők megsemmisítették, a másik valószínűleg a tengerbe zuhant. Hozzátették, hogy a térségben tartózkodó hajókról nem jelentettek károkat vagy sérüléseket.

Pénteken az amerikai hadsereg azt is bejelentette, hogy megsemmisített kilenc hajó elleni ballisztikus rakétát és két húszi drónt, miután a jemeni lázadók támadást intéztek a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl irányában, bár károk nem keletkeztek.

A húszi lázadók november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi számára létfontosságú útvonalakat. A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, és akiket Irán támogat, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, ahol Izrael háborúban áll a Hamász palesztin szervezettel, amely 7-én véres támadást hajtott végre izraeli túszokat ejtve.

Washington, Izrael legfőbb szövetségese decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom védelmére, de nem sikerült megállítani a támadásokat.

Megérkezett a Gázai övezetbe az első nagy segélyhajó

Nemzetközi összefogás keretében érkezett kétszáz tonna élelmiszer tengeri úton az ostromlott enklávéba. A Gázai övezet kétmillió lakosából sokakat az éhínség fenyeget.

 

16:32

Izrael elveszti a háborút, ha választások lesznek a zsidó államban

A nemzetközi közösség megpróbálja megállítani a gázai háborút, és ezért erőfeszítéseket tesz az izraeli választások előrehozására – mondta vasárnap Benjámin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök szerint a választások megállítják a háborút, ami egyenlő azzal, hogy Izrael veszített.

izraeli háború Vörös-tenger jemen húszi lázadó Hamász
Kapcsolódó cikkek