Közélet

Az izraeli háború 168. napja – az ENSZ támogathatja Amerika izraeli béketervét

Az Egyesült Államok ENSZ-diplomatája is megerősítette, hogy pénteken fognak szavazni az amerikai határozati javaslatról, mely sürgeti a tűzszünetet Izrael és a Hamász között.

Az ENSZ Biztonsági Tanács pénteken reggel szavazhat az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatról, amely tűzszünetet sürget az Izrael és Hamász közötti harcokban – jelentette be az Egyesült Államok ENSZ-diplomatája csütörtökön, amit Izrael ENSZ-nagykövete is megerősített.

Brussels,,Belgium,,15,May,2018.flags,Of,Un,And,Eu,Stand
Fotó: Shutterstock

Nate Evans, az amerikai ENSZ-képviselet szóvivője szerint az Egyesült Államok az elmúlt hetekben a BT tagjaival egy olyan határozaton dolgozott, amely támogatja a jelenleg is zajló diplomáciai erőfeszítéseket azonnali tűzszünetre egy túszalku részeként. 

Ez a Hamász fogságában lévő foglyok szabadon engedéséhez vezethet, valamint segítené a gázai humanitárius szállítások felgyorsítását is.

Gilad Erdan, Izrael állandó ENSZ-képviselője csütörtökön az amerikai határozati javaslatról úgy fogalmazott, hogy azzal Izrael „együtt tud élni”, mert nem tartalmaz azonnali tűzszüneti követelést, hanem a túszok elengedéséhez köti a harcok szüneteltetését. A diplomata reagálásában azt hangoztatta, hogy általános fenntartásai ugyanakkor vannak azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok az ENSZ BT elé viszi az izraeli ügyet.

Antony Blinken külügyminiszter csütörtökön Kairóban arról nyilatkozott, hogy a tárgyalásokon az Izrael és a Hamász közötti szakadék kisebb, mint korábban, de még valós kihívások vannak a fegyverszünetet és annak fejében a foglyok elengedését célzó egyeztetéseken.

Nagyon keményen dolgoztunk Katarral, Egyiptommal és Izraellel, hogy egy erős javaslatot tegyünk le az asztalra

– mondta Blinken, majd hozzátette, hogy a Hamász elutasította a legutóbbi béketervet, és teljesen más követelésekkel tértek vissza a tárgyalóasztalhoz.

A tűzszünet lassan elengedhetetlen lesz, ugyanis ameddig zajlanak a fegyveres harcok, addig nem lehet érdemben javítani a gázai éhezés helyzetén. Nagy-Britannia több mint kétezer tonna élelmiszert juttatott be a Gázai övezetbe. A londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint a szállítmány, amelynek helyszíni elosztását az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) végzi, 275 ezer gázai lakos élelmiszer-ellátását teszi lehetővé.

 

12:45

Blinken győzködi Netanjahut, hogy mondjon le a rafahi offenziváról

Az amerikai külügyminiszter megérkezett Tel -Avivba, a politikus az izraeli háború kezdete óta hatodik alkalommal jár a térségben. Antony  Blinken azt mondta, hogy alternatívákat akar megosztani a tervezett rafahi offenzívával szemben – számolt be a The Guardian. Blinken Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és a kormányfő hadikabinetével is tárgyal.

Netanjahu korábban utasította a hadsereget, hogy dolgozzon ki tervet a civilek kitelepítésére az egyiptomi határon található Rafahból, illetve a Hamász iszlamista terrorszervezet ott megbúvó fegyvereseinek semlegesítésére. 

izraeli háború Izrael Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek