Közélet

Több mint hetven összecsapás volt az ukránok és az oroszok között az elmúlt napon

A földön és a levegőben is támadnak az oroszok. Herszon és Harkiv megyét ágyútűz alá vették, miközben több ponton is előrenyomultak a szárazföldi csapataik. Több mint hetven összecsapásra került sor az ukrán védőkkel egyetlen nap alatt.

Az orosz hadsereg kedden ágyúzta a kelet-ukrajnai Harkiv megyét és a déli Herszon várost, mindkét régióban áldozatokat szedtek a támadások a civil lakosok körében – közölték helyi kormányzók. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők Kurilivka falura nyitottak tüzet, aminek következtében egy 67 éves nő meghalt.

Több mint 70 összecsapás volt a ukrán és az oroszok között az elmúlt napon.
Fotó: AFP

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel óta másodszor nyitottak tüzet a megyeszékhelyre. Ketten sérültek meg, egy 77 éves nő és egy 76 éves férfi. Mindketten otthonukban tartózkodtak az ellenséges támadás idején – tette hozzá.

Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy 

vannak halottjai és sérültjei az orosz Fekete-tengeri Flotta Szergej Kotov nevű járőrhajója ellen tengeri drónokkal végrehajtott támadásnak. 

Az ukrán katonai hírszerzés már korábban közölte, hogy a hajó a támadás következtében elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy a Szergej Kotov hajó arról nevezetes, hogy a Moszkva elnevezésű cirkálóval együtt vett részt a Kígyó-sziget elleni támadásban. Kiemelte, hogy hírszerzési információk szerint a járőrhajón az oroszok légvédelmi rakétarendszereket terveztek elhelyezni.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a donyecki régióra kilőtt orosz lövedékek áramkimaradást okoztak egy bányában, a dnyipropetrovszki régióban pedig megsérült egy gázvezeték. A tárca hozzátette, hogy a bányából 16 embert hoztak a felszínre.

Videón, ahogy az ukrán tengeri drón eltalálja az orosz hadihajót

Újabb hadihajót süllyesztettek el az ukránok, a csapásról felvétel is készült.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy a keddre virradó éjjel Ukrajnát támadó 22 Sahid csapásmérő drónból 18-at lelőttek. A drónokat az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím-félszigetről indították. Az ukrán déli műveleti parancsnokság pedig arról adott hírt, hogy Odessza fölött semmisítették meg mind a 18 orosz drónt, de egy drón a megyeszékhely környékén csapódott be, aminek következtében megrongálódott egy szanatórium. Tűz ütött ki, de a lángokat hamar eloltották. Az üdülőterületen egy mólóval és melléképületekkel ellátott magánházban is károk keletkeztek – tette hozzá jelentésében a parancsnokság.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy 

az elmúlt nap során 74 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. 

Az oroszok öt rakéta- és 66 légi csapást indítottak, valamint 108-szor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg eddigi ukrajnai embervesztesége meghaladta a 419 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 48 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

 

oroszország ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek