Közélet

Az orosz-ukrán háború 745. napja – az oroszok kínozzák a foglyokat Ukrajna megszállt területein

Többtucatnyian megsérültek egy orosz rakétatámadásban. Az orosz fegyveres erők módszeresen alkalmazzák a kínzást az elfoglalt ukrán területeken. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az orosz fegyveres erők és a társult csoportok szisztematikusan alkalmaznak kínzást Ukrajna megszállt területein  – állította egy ENSZ-szakértő. Alice Jill Edwards pénteken azt mondta, hogy ezt a következtetést vonta le egy  szeptemberi ukrajnai látogatása után. Az ENSZ kínzásokkal foglalkozó különmegbízottja elmondta, hogy az ukrán ügyészek közlése szerint körülbelül 

103 ezer háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel kapcsolatos eljárás van folyamatban, amelyek 90 százalékát kínzási ügyként regisztrálták.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Kupyansk
Fotó: AFP

A szakértő azt írta: 

Az elfoglalt területeken rendszeresen és szervezett formában történtek kínzások, amiből arra lehet következtetni, hogy közvetlen politikai felhatalmazással mentek végbe.

Hozzátette, hogy Ukrajnában járva több tucat olyan ügy aktáját nézte át, „amelyek vélhetően az orosz katonák túlkapásai voltak, és amelyekben nem véletlenszerű vagy alkalmi jellegű, hanem szándékos kínzások történtek”.

A The Guardian összefoglalója szerint ketten meghaltak és 26-an megsérültek egy orosz rakétatámadásban az észak-ukrajnai Szumi város ellen. „Megrongálódott az iskola, a központi városi kórház, a regionális sürgősségi egészségügyi központ és a víziközmű helyiségei” – olvasható a Facebookon. További hárman haltak meg az orosz támadásokban az ukrajnai Harkiv régióban – közölte a regionális katonai közigazgatás vezetője. A régióban mintegy 18 települést értek orosz tüzérségi és aknavetős támadások – közölte Oleg Szinegubov a közösségi médiában, hozzátéve: egy 64 éves nő, egy 58 éves férfi és egy 40 éves nő meghalt. 

Az ukrán sajtó is beszámolt arról, hogy 34, a háború elől menekülni próbáló fiatalt szállítottak ki egy kis furgonból. A videót már nem tették közzé arról, ahogy szinte mindegyiket ütve-verve szállítják ki a hatóságot képviselő személyek. A Csernyivci régióban, a román határ közelében március 8-án egy kisbuszt (valójában egy zárt terű kis furgon) vettek őrizetbe 34 szabálysértővel. 

 

13:04

Lengyelország megüzente: a NATO-csapatok jelenléte sem elképzelhetetlen Ukrajnában

A lengyel külügyminiszter szerint Macron javaslata azt jelenti, hogy Putyinnak kell félnie, ahelyett, hogy mi félnénk Putyintól.

12:01

Egyre jobban belebonyolódik az orosz–ukrán háborúba Európa: tízezrével képzik ki az ukrán katonákat a kontinensen

A nyár végéig előreláthatólag több mint ötvenezer ukrán katonát képeznek ki az EU-tagállamok az unió katonai segítségnyújtási missziója keretében.

háború kínzás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek