Portugália sem kivétel, a mediterrán gazdaságban is előretört a radikális jobboldal, ugyanúgy, ahogyan a legtöbb európai országban. A Chega megnégyszerezte támogatottságát a választásokon – írja a Bloomberg.

Míg két éve mindössze 12 mandátummal rendelkezett a tömörülés, most 50 képviselőt küldenek a parlamentbe.

A Chegát, amelynek fordítása „Elég”, a 41 éves Andre Ventura, egy korábbi televíziós futballkommentátor vezeti. A választások éjjelén, az eredmény ismeretében azt mondta, a Chega része lesz az AD, azaz a jobbközép vezette kormánynak. Tény, hogy az AD és a Chega együtesen egyértelműen többségben lenne  a parlamentben. 

A portugálok akarata egyértelmű volt

– fejtette ki diadalittasan. 

André Ventura – minden oka megvan a mosolygásra.
Fotó: AFP

 

Kemény tárgyalások jönnek

A többség kényelmesen meglenne, ám a közeljövőt beárnyékolja, hogy Luis Montenegro, 

az AD vezetője kizárta, hogy alkut kössön a Chegával, amelyet rasszistának és idegengyűlölőnek nevez. 

A radikális párt valóban erélyesen lépne föl a bevándorlás ellen, és támogatja egyes szexuális bűnözők kémiai kasztrálását. Ugyanakkor még ha a Chegát el is szigetelik, a párt akkor is megerősítette pozícióját, a harmadik legnagyobb erő Portugáliában.

Megdőlt az eddigi rendszer Portugáliában – ez a választás eredményének másik üzenete,

ugyanis a parlamentet – a szocialisták után – a jobboldali pártok uralják majd, legalább 135 mandátumuk lesz a 230-ból. 
Hétfő hajnalban a szocialisták vezetője, Pedro Nuno Santos elismerte vereségét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az AD nem számíthat támogatására. Ebből akár 

a patthelyzet körvonalazódására is lehet következtetni,

ugyanis a Chegát az AD nem tartja „szalonképesnek”, és a szocialisták is rávilágítottak, nem működnek együtt az egyébként legnagyobb frakciót alapító jobbközéppel. Az AD-nek pedig  koalíciós partnerre lenne szüksége, egyedül ugyanis kisebbségben van. A kisebbségi kormány viszont valószínűleg keserű kompromisszumok megkötésére kényszerül majd, a borítékolható sikertelenséget pedig jól jelzi, hogy az elmúlt 50 évben mindössze kétszer tudott egy egész ciklust kitölteni kisebbségi kormány Portugáliában.

Az AD programjában egyébként adócsökkentést, a lakhatási válság megoldását és a fiatalok elvándorlásának megállítását tűzte zászlajára – azonban nagy kérdés, hogy lesz-e hozzá ereje, pontosabban támogatottsága a parlamentben.

Chega (Enough) Leader André Ventura
Fotó: Horacio Villalobos

 

Európai trend

A Chega felfutása, a Hollandiában, Franciaországban és Németországban tapasztalható trend része. Az alig három hónap múlva várható európai uniós választásokon a populista csoportok további erősödése várható. A Chega a szavazatok 18 százalékát szerezte meg vasárnap Portugáliában, szemben a két évvel ezelőtti 7 százalékkal. Sok szavazót nyert azzal, hogy az egymást követő szocialista és jobbközép kormányokat hibáztatta a rendszerszintű korrupcióért. Beszédes, hogy egy felmérés szerint a portugál állampolgárok 93 százaléka széles körben elterjedtnek tartja a korrupciót. 
A korrupció témáját tudatosan helyezte a fókuszba, amikor Antonio Costa volt miniszterelnök tavaly év végén lemondott,  befolyással való visszaélés vádja miatt – ez indította el a mostani választásokhoz elvezető politikai utat.