Közélet

Eltaláltak egy konténerszállító hajót a húszik

Svájci tulajdonú konténerszállító hajót ért támadás az Ádeni-öbölben. Azonban a találat ellenére a hajó folytatta útját, sőt még segítséget sem kért.

Eltaláltak egy konténerszállíó hajót egy ballisztikus rakétával a jemeni húszik az Ádeni-öbölben közölte az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (CENTCOM) kedden.

M/V MSC SKY II
Fotó: VesselFinder

Az M/V MSC SKY II nevű libériai zászló alatt hajózó, svájci tulajdonban lévő konténerszállító hajóra két ballisztikus rakétát lőttek ki, ám csak az egyik talált célba, és az első jelentések szerint a hajón nem történt személyi sérülés. 

Az óceánjáró nem kért segítséget és folytatta útját a CENTCOM tájékoztatása szerint.

Az Irán támogatását élvező húszik katonai szóvivője szerint több rakétával intéztek támadást, míg az amerikaiak szerint a célba érő rakéta mellett még egy másik ballisztikus rakétát indítottak útnak, ám az a Vörös-tenger déli részén a vízbe csapódott.

Korábban az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csapásokat mért jemeni húszi célpontokra, és a lázadók csoportját terrorszervezetté minősítette. A Jemen jelentős részét, köztük az ország fővárosát uraló csoport a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat támadják rendszeresen azóta, hogy Izrael októberben hadműveleteket kezdett a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. A támadások miatt számos, Ázsiából Európába tartó teherhajó jóval hosszabb úton közlekedik, elkerülve a Vörös-tenger térségét.

 

izraeli háború Ádeni-öböl húszik
Kapcsolódó cikkek