Közélet

Oroszország szerint Ukrajna fizette a moszkvai terrortámadást

Az orosz nyomozóbizottság bizonyítékokat talált a Crocus terroristái és az ukrán nacionalisták közötti kapcsolatokra.

Bizonyítékokat szerzett az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatokra az orosz nyomozóhatóság, miután kihallgatta a Moszkva melletti Crocus koncerttermet megtámadó őrizetbe vett terroristákat, és elemezte a tőlük lefoglalt technikai eszközöket, valamint a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információkat. 

Commemoration for victims of Moscow Crocus City Hall attack
Gyászolók emlékeznek meg a terrorista támadás áldozatairól a Crucus koncertterem előtt / Fotó: Anadolu via AFP

A Reuters cikke szerint az orosz nyomozóhatóság arról is beszámolt, hogy a moszkvai koncerttermet pénteken megtámadó terroristák jelentős mennyiségű pénzt és kriptovalutát kaptak Ukrajnától a támadás végrehajtására. Állításuk szerint letartóztattak egy személyt, akit terroristák finanszírozásával gyanúsítanak.

A nyomozás kezdeti eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akcióinak tervezett jellegét, a gondos felkészülést és a bűncselekmény szervezőinek anyagi támogatását

– írja az orosz Belügyminisztérium a Telegram-csatornáján.

A terrortámadás március 22-én történt a Moszkva melletti Crocus koncertteremben, ahol a Piknik együttes lépett volna fel. A terroristák berontottak az épületbe, lövöldözni kezdtek és felgyújtották a koncerttermet. A legfrissebb adatok szerint a halottak száma 143 főre nőtt.

Csütörtökön megszólalt az Moszkva melletti terrortámadás ügyében az ukrán védelmi miniszter is: sajnálatot az ukránok még mindig nem fejeztek ki, viszont azt állítják, a Kreml már egy hónappal korábban tudta, hogy készül valami.

 

Ukrajna orosz Crucus terrortámadás
Kapcsolódó cikkek