Reggel héttől este tízig tartanak nyitva Szlovákiában a választóhelyiségek a mai közvetlen államfőválasztáson. A voksoláson mintegy 4,3 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt, akik ötéves időszakra választanak köztársasági elnököt. A mostani választáson eredetileg tizenegyen jelezték indulási szándékukat, de mivel ketten időközben visszaléptek, kilenc jelöltre adhatják le voksaikat a választók. A jelenlegi államfő, Zuzana Caputová megbízatási időszaka június 15-én jár le, és ő nem indul az idei megmérettetésen.

A couple walk by election posters of two presidential
Fotó: Getty Images

A felmérések azt valószínűsítik, hogy a Robert Fico miniszterelnök által támogatott Peter Pellegrini, a Hang (Hlas-SD) elnöke, jelenlegi parlamenti elnök és Ivan Korcok korábbi külügyminiszter juthat be a második fordulóba. A szlovákiai államfőválasztáson ezúttal is indul magyar jelölt, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián személyében.

Ha egy jelölt megkapja a szavazásra jogosult választópolgárok több mint felének a voksát már a mai első fordulóban megnyerheti az államfőválasztást. Ilyen azonban Szlovákiában eddig még soha nem fordult elő, és a felmérések most sem valószínűsítik. Ha az első fordulóban nem sikerül megválasztani az új államfőt, akkor a két legjobb eredményt elérő jelölt bejut az április 6-i második fordulóba, ahol a győzelemhez már elégséges a választáson részt vevő szavazópolgárok többségének voksa.

Szlovákiában a választópolgároknak az államfőválasztáson való részvétele rendszerint nem kimagasló arányú, az utóbbi négy alkalommal 40 és 50 százalék között alakult.

Legutóbb, 2019-ben rekordalacsony volt a részvétel, a választásra jogosultak nem egészen 42 százaléka járult az urnákhoz.

A csütörtökön életbe lépett – és a szavazás befejezéséig tartó – kampánycsend értelmében a voksolás idején részvételi részeredményeket, valamint exit poll felméréseket sem lehet nyilvánosságra hozni. A hivatalos végeredményt várhatóan vasárnap délután hozzák nyilvánosságra.

Az Ujszo.com hírportál arról írt, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is figyelemmel követi a szlovákiai államfőválasztás lebonyolítását, megfigyelőik megérkeztek Szlovákiába. A szlovák szabályok szerint egyébként bárki részt vehet megfigyelőként a választáson, ha ezt szándékát bejelenti a helyi választási bizottság elnökének. A megfigyelő ellenőrizheti a szavazás menetét, de nem zavarhatja meg. Végig jelen lehet a szavazáson és a szavazatszámlálásnál is, de nem akadályozhatja a választási bizottság munkáját.

Az államfőválasztáson csak Szlovákia területén lehet szavazni, külföldről, postai úton nem.

De azok a külföldön élő állampolgárok is szavazhatnak idehaza, akiknek nincs állandó lakhelyük Szlovákiában. Az elrontott vagy fel nem használt szavazólapot a választó köteles az erre a célra kijelölt dobozba dobni, ha viszont kiviszi a szavazóhelyiségből, szabálysértést követ el, amiért 33 eurós bírság szabható ki.

Államfőválasztás Szlovákiában: Fico pártfogoltja látszólag független jelölttel küzd meg

A szlovák államfőválasztás első fordulóját holnap tartják, kilenc jelölt indul a posztért. Közülük azonban csak ketten esélyesek: a Robert Fico miniszterelnök által támogatott Peter Pellegrini és Ivan Korcok, aki hivatalosan egyetlen pártnak sem a jelöltje, de több ellenzéki formáció is felkarolta. Megméretteti magát Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke is, aki sikerként könyvelné el, ha több mint 4 százalékot kapna.