Közélet

Stoltenberg: Nincs NATO-terv csapatküldésről

Az észak-atlanti szövetség vezetője elhatárolódott Emmanuel Macron francia elnök nagy vihart kavaró kijelentésétől. Soltenberg ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen veszélyekkel járna egy esetleges ukrán vereség.

Nincsenek arról szóló NATO-tervek, hogy Ukrajnába küldenének csapatokat – szögezte le Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy hétfői interjúban, elhatárolódva Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati csapatok Ukrajnába küldésével kapcsolatos felvetésétől.

A Reutersnek nyilatkozó NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy sem ilyen tervek nincsenek, sem a konfliktusnak nem része a NATO vagy annak tagállamai. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az egész katonai szövetséget érintené, ha egyes NATO-országok csapatokat küldenének Ukrajnába, tekintettel arra, hogy a tagállamokat köti a kollektív védelem.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a joint press conference with Swedish Prime Minister Ulf Kristersson as Sweden formally joined the North Atlantic Treaty Organisation (NATO), at the North Atlantic Alliance headquarters in Brussels, on March 11, 2024. Sweden joins NATO at a time when fears of a possible conflict between the alliance and Russia have risen as Moscow's forces push back Ukraine two years into the war there.
Fotó: AFP

Amikor azt kérdezték tőle, hogy Macron hibát követett-e el, amikor stratégiai bizonytalanságot emlegetett a nyugati csapatok esetleges Ukrajnába küldésével kapcsolatban, Stoltenberg azzal felelelte, hogy úgy véli, fontos a konzultáció és ezen kérdések egységes megközelítése, ugyanis ezek mindenki számára jelentősek.

A NATO-főtitkár szerint 

az Ukrajna szuverén és független államként való megőrzéséről szóló tárgyalások csak akkor kezdődhetnek el, ha Vlagyimir Putyin orosz elnökben tudatosul, hogy nem győzhet a harctéren. 

Hozzátette, hogy a tárgyalásos, békés, illetve tartós rendezést Ukrajna katonai támogatásával lehet elérni.

Stoltenberg azt is világossá tette, hogy nem ért egyet Ferenc pápának a fehér zászló bátorságával kapcsolatos kijelentésével. Elmondása szerint ugyanis ami a tárgyalóasztalnál történik, az elválaszthatatlanul összefonódik a harctéri erőviszonyokkal.

Amikor arról kérdezték, hogy szavai értelmezhetők-e úgy, hogy nem jött el az ideje fehér zászlóról beszélni, elmondta:

Nincs itt az ideje az ukránok megadásáról beszélni

Az ugyanis tragédiát jelentene az ukránok számára. A NATO-főtitkár szerint ez veszélyes is lenne mindenki számára, mert akkor Moszkva azt a tanulságot vonná le, hogy bármit elérhet katonai úton.

 

Jens Stoletnberg háború Ukrajna NATO
Kapcsolódó cikkek