Közélet

Menekülnek a tádzsikok Oroszországból a terrortámadás után

Mivel a terrortámadás elkövetői közül többen tádzsikok, az Oroszországban dolgozó vendégmunkásokat is atrocitások érik. Távozásuk azonban tovább súlyosbítja az orosz munkaerőhiányt.

Megszaporodott az Oroszországból hazatérő bevándorlók száma a március 22-i terrortámadás után a tádzsik, munka-, bevándorlás- és foglalkoztatásügyi minisztérium adatai szerint.

Three more suspects arrested in Moscow as death toll in concert hall shooting hits 137
Az egyik gyanúsított a bíróság előtt / Fotó: Anadolu via AFP

A legalább 144 halálos áldozatot követelő moszkvai terrortámadás ügyében elfogottak közül négy fegyveres tádzsik állampolgár és a további hét gyanúsított között is vannak, akik a posztszovjet országból érkeztek.

A tárca tájékoztatása szerint sokan panaszkodnak zaklatásokra és sokan szeretnék elhagyni Oroszországot az események tükrében. A tárca figyeli a történéseket, de jelenleg többen térnek haza Tádzsikisztánba, mint ahányan elmennek onnan.

A Reutersnek egy tádzsik biztonsági forrás arról számolt be, hogy kilenc főt őrizetbe vettek az országban a terrortámadással kapcsolatban, akiknek a támadókkal és az akciót vállaló Iszlám Állammal is volt kapcsolatuk.

A tádzsikok távozása azonban egészen biztosan 

nem használ az egyébként is rendkívül feszes orosz munkaerőpiacnak, ami az meglódulásához is vezethet. 

Az emelkedő béreket az orosz jegybank az első számú inflációs kockázatként azonosította. Ugyanakkor a tádzsik munkaügyi minisztérium arra számít, hogy a vendégmunkások hazatérése csak ideiglenes lesz. A tárca adatai szerint tavaly 652 ezer vendégmunkás hagyta el az országot, míg 2022-ben még 775 ezer.

 

fegyveres háború Oroszország terrortámadás
Kapcsolódó cikkek