Közélet

Ukrán gyerekek térhettek haza az orosz fogságból

Herszon megye ukrán kormányzója közölte, hogy öt gyerek tért vissza Ukrajnába, akiket korábban elhurcoltak az oroszok. A hivatalos adatok szerint az orosz hadsereg legalább 19 500 gyereket rabolt el a háború sújtotta ukrán területekről. A gyerekeket Oroszországban állítólag "oroszosítják".

Öt ukrán gyerek térhetett vissza Ukrajnába március 13-án – közölte Herszon megye kormányzója, Olekszandr Prokudin. 2024 eleje óta így már 35 gyerek szabadult az oroszok fogságából.

Low section of Ukrainian refugee family sitting in station when waiting to leave Ukraine due to the Russian invasion of Ukraine.Ukrainian refugee family waiting for train in station, Ukrainian war concept.
Ukrán gyerekek térhettek haza az orosz fogságból.
Fotó: Getty Images

2022-ben Oroszország rövid időre elfoglalta az ukrajnai Herszon megye nagy részét, viszont a kijevi erők később a Dnyipro folyó keleti partjáig szorították vissza az inváziós erőket. Az orosz csapatok a visszavonulás közben rengeteg gyereket hurcoltak magukkal Oroszországba – írta a Kyiv Independent. A Children of War adatai szerint 

legalább 19 500 gyerek került az oroszok kezére, akik közül mindössze 400-an jutottak eddig haza.

A visszatért gyerekeknek pszichológiai, orvosi és szociális segítséget nyújtanak, hogy minél gyorsabban feldolgozhassák a traumákat és visszatérhessenek az ukrán társadalomba.

Bár a legtöbb nyugati ország kiáll Ukrajna mellett a háborúban, a legnagyobb felháborodást mégis az elhurcolt gyerekek híre keltette. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pont emiatt a bűncselekmény miatt adott ki elfogató parancsot az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ellen.

Az Európa Tanács korábban arról számolt be, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy az elrabolt gyerekeket Oroszországban "oroszosítják". Katonai kiképzést kapnak, nem beszélhetnek ukrán nyelven, orosz propagandának vannak kitéve és az orosz perspektívát adják elő nekik történelemként.

 

ukrajna Oroszország gyerekek
Kapcsolódó cikkek