Több európai uniós tagállam, köztük a közösség gerincét Franciaország és Németország sem támogatja háborús kötvények kibocsátását annak érdekében, hogy az elkobzott orosz vagyonból származó bevételekből minél hatékonyabb és gyorsabb segítséget nyújtsanak Ukrajnának – számol be a jelenleg is zajló uniós csúcsról a Reuters.

Charles Michel - Ursula von der Leyen joint press conference in Brussels
Ursula von der Leyen szerint az EU júliusban már Ukrajna megsegítésére fordíthatja a lefoglalt orosz vagyonból származó első, egymilliárd eurós nyereséget / Fotó: Anadolu via AFP

Az uniós vezetők csütörtökön egy olyan terv kidolgozásában állapodtak meg, amely lehetővé tenné, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételt néhány hónapon belül Ukrajna megsegítésére fordítsák. A terv Moszkva szerint a bankok számára katasztrofális következményekkel járó lopás lenne.

Az Ukrajna megsegítésére irányuló erőfeszítések felgyorsítása a hírügynökség szerint a háborúval kapcsolatos növekvő félelmeket tükrözi, miközben Kijev erői a túlerőben lévő orosz csapatok visszatartásával küzdenek, az amerikai segélyek pedig elakadtak.

A leginkább Belgium és az Egyesült Államok által szorgalmazott kötvénykibocsátás helyett az európai vezetők most abban állapodtak meg, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket egy közös európai alapba irányítanák át, amelyet fegyvervásárlásra fordítanának.

A kötvénykibocsátás tervét több uniós diplomata és az EU soros elnöki tisztét betöltő Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo is megerősítette. Az utóbbi az uniós tárgyalások második napjára érkezve elismerte:

Megértem, hogy ma még talán túl korai lenne ezt megtenni.

A kötvénykibocsátást már csak a két legnagyobb súllyal bíró tagállam, Franciaország és Németország ellenállása miatt is nehéz lenne átvinni a tagállamokon.

Ez egy belga tesztballon… A belgák már korábban is felvetették, de eddig nem sok eredménnyel

– idézi egy név nélkül nyilatkozó diplomata forrását a Reuters.

A jelenlegi uniós terv szerint az elkobzott eszközökből származó bevételek, például a kamatjövedelmek az Európai Békekeretbe folynának be, egy olyan költségvetésen kívüli alapba, amely az EU-n kívüli országoknak nyújt katonai támogatást, eddig főként Ukrajnának.

A Nyugaton lefoglalt orosz eszközök mintegy 70 százalékát a belga Euroclear központi értéktárban tartják, ez 190 milliárd euró összértéket jelent az orosz központi bank által kibocsátott értékpapírokban és készpénzben. Az uniós javaslat szerint nem magukat az eszközöket, hanem az Európában tartott eszközökből származó nyereséget kellene felhasználni a háború sújtotta Ukrajna támogatására.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU júliusban már készen állhat arra, hogy a lefoglalt orosz vagyonból származó első, egymilliárd eurós nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsa.