Közélet

Washington minden erejével igyekszik csökkenteni a részvételt az orosz elnökválasztáson

Az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) szerint az amerikaiak így akarnak apropót adni a választás tisztaságának megkérdőjelezésére. A közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök akár a szavazatok több mint 80 százalékát is megszerezheti.

Minél alacsonyabb részvételt szeretne látni az orosz elnökválasztáson az amerikai kormány, és ennek elérésére amerikai nem kormányzati szervezeteket is megbízott a részvétel csökkentésével – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

A titkosszolgálati jelentés szerint a részvételi arány így elért csökkenése okot ad majd a nyugatnak arra, hogy megkérdőjelezze a választás eredményét. A részvételi arányt egyébként az SZVR szerint  ellenzéki portálokon közzétett bojkottfelhívásokkal és kibertámadásokkal próbálják majd meg csökkenteni.

A leaflet displaying presidential candidates is seen on a table as local residents vote in their apartment during early voting for Russia's presidential election in Oktyabrsky, Belgorod region, on March 10, 2024. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

A közlemény továbbá egy sor nyugati politikus – például Emmanuel Macron francia elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Olaf Scholz német kancellár vagy épp Rishi Sunak brit kormányfő.– eredményeit is felidézi és felhívja a figyelmet arra, hogy ezeket a politikusokat a választók milyen kis arányban támogatták valójában.

Az orosz elnökválasztáson március 15-17 között lehet szavazni és négy jelölt indulását engedélyezte az orosz Központi Választási Bizottság (CIK). Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) hétfőn azt jósolta, hogy 

Vlagyimir Putyin orosz elnök 71 százalékos részvétel mellett a szavazatok 82 százalékát szerezheti meg. 

Putyin hivatalosan független jelöltként indul, de élvezi a kormánypárt, az Egységes Oroszország támogatását.

Nyikolaj Haritonov (az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának jelöltje) és Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) egyaránt a voksok 6-6 százalékára, Leonyid Szluckij (Oroszország Liberális Demokrata Pártja) pedig 5 százalékra számíthat a VCIOM becslése szerint, míg 1 százalék lehet az elrontott szavazólapok aránya.

A közvéleménykutató március eleji felmérése szerint az oroszok 80 százaléka szándékozik részt venni az elnökválasztáson. Hat százalék utasította el a voksolást, 10 százalék még nem döntötte el akkor, hogy részt vegyen-e a választáson.

Ella Pamfilova, a CIK elnöke hétfőn elmondta, hogy eddig Oroszország 28 régiójában 4,5 millió ember jelezte, hogy online kíván szavazni, a külföldön való voksolási szándékukat pedig 47 ezren jelentették be. Elmondta, hogy 39 régióban 1,4 millió ember élt a korai szavazás lehetőségével. Hozzátette, hogy a választási rendszer munkájába példátlan mértékben próbálnak meg kívülről beavatkozni, és a voksolást provokációkkal próbálják majd megzavarni.

 

SZVR Oroszország Vlagyimir Putyin elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek