Közélet

Az orosz-ukrán háború 770. napja – Ukrajna külön törvényszék előtt vonná felelősségre Oroszországot

Egy Hollandiában szervezett konferencián kimondták, hogy Oroszországot külön törvényszék előtt kell felelősségre vonni az Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A kezdeményezést több mint 40 ország támogatja. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Több mint 40 ország külön törvényszék felállítását kérte Oroszország felelősségre vonására az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért – hangzott el a kedden Hollandiában megszervezett „Restoring Justice for Ukraine” konferencián. Az eseményen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervének 7. pontjáról volt szó, az „igazságosság helyreállításáról”.

Concept,Of,Political,Agreements,And,Negotiations,Between,Ukraine,And,Russia
Ukrajna külön törvényszék előtt vonná felelősségre Oroszországot / Fotó: Shutterstock

Hollandia, amely a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) székhelye, beleegyezett, hogy Ukrajna vezető szerepet vállaljon a béketerv ezen pontjának megvalósításában. „Készek vagyunk megtenni minden szükséges lépést annak biztosítására, hogy az elkövetőket bíróság elé állítsák. Ha szükséges, nemzetközi szinten” – idézte Hanke Bruins Slot holland külügyminisztert a The Kyiv Independent. 

Az agresszor bűncselekményeivel egy különleges bíróság foglalkozzon, és Oroszország fizesse meg az általa okozott kárt

– nyilatkozta Bruins Slot. A konferencián 44 ország által aláírt politikai nyilatkozatot tettek közzé, amelyben elítélték Oroszország Ukrajna elleni háborúját és támogatták egy különleges bíróság felállítását az „orosz bűncselekmények” kivizsgálására. A nyilatkozat arra is felszólította Oroszországot, hogy fizessen kártérítést az ukránokat ért bűncselekményekért, és támogatja a befagyasztott orosz felhasználásának a károk kifizetésére.

Bruins Slot bejelentette, hogy az Ukrajna kárlajstromának nevezett kompenzációs mechanizmus lehetővé teszi az ukránok számára, hogy bejelentsék az orosz invázió által tulajdonukban okozott károk megtérítésére vonatkozó követeléseket.

A nyilvántartás  életbe lépett és már több mint 100 igény érkezett be.

Az ukrán legfőbb ügyészség még márciusban azt jelentette, hogy Ukrajna több mint 128 ezer háborús bűncselekmény áldozatáról gyűjtött össze előzetes információkat. Az orosz háborús bűnösök levadászását és felelősségre vonását várja el a Nyugattól az ukrán elnök. „Az igazságszolgáltatás erősebb, mint a Kreml háborúja” – mondta Zelenszkij.

 

17:50

Kamuznak az amerikaiak az oroszok szerint: nem volt figyelmeztetés a merénylet előtt

Dezinformációnak nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt az amerikai médiában megjelent közlést, amely szerint az Egyesült Államok két héttel előre figyelmeztette Oroszországot egy lehetséges terrortámadásról a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen.

16:58

Aggódnak az ügyfelek az ukrajnai gázártolók állapota miatt

Számos olyan rakétatámadás érte az ukrán gáztárolórendszer felszíni létesítményeit, ami felveti az ukrajnai gáztárolás biztonságos voltát. Az Ukrtranszgaz teljes körű tájékoztatást ígér ügyfeleinek.

16:07

Egymásnak feszült Oroszország és Svédország: „tudjuk, hogy svéd zsoldosok harcolnak az ukrán fronton, a negyedük már meg is halt

Nemrég derült ki, hogy már kínaiak is harcolnak Oroszország oldalán az ukrán háborúban. Most már azt is lehet tudni, hogy Ukrajna mellett pedig svéd zsoldosok is megjelentek, akiket ráadásul Stockholmban toboroznak.

14:04

Egyre fiatalabbakat soroznak be Ukrajnában

Az Oroszországgal vívott háború súlyos áldozatokat követelt Ukrajnában, ezért új mozgósítási törvényt fogadtak el, amelynek alapján már 25 éves fiatalok is behívhatók. Keleti szomszédunknak sürgősen félmillió katonára van szüksége. Ám egy parlamenti jóváhagyás még hátravan.

13:52

Feneketlen zsák: újabb brutális összegekkel támogatná a NATO Ukrajnát

A 100 milliárd dolláros ötéves alap jóváhagyásához a 32 tag jóváhagyása szükséges, de a főtitkár utódlásának kérdésében sincs egyetértés. Az Észak Atlanti Szövetség vezetői leghamarabb júliusban, Washingtonban dönthetnek az alapról. Ugyanakkor a Bloombergnek az egyeztetéseket jól ismerő források azt mondták, a témában heves vita zajlik, az is kérdéses, hogy beleszámítsák-e a már nyújtott kétoldalú támogatásokat is. Összességében még formálódik a javaslat – hangsúlyozták a források.

11:36

Aggasztó figyelmeztetés: katonai vezetők szerint bármikor összeomolhat az ukrán frontvonal

Oroszország csapatai szinte bárhol győzelmet tudnak aratni, ahol összpontosított támadást hajtanak végre – mondja több anonimitást kérő ukrán katonai vezető. Minden azon múlik, hogy hova összpontosítják erejüket az oroszok a nyári offenzíva kezdetekor.

oroszország ukrajna tárgyalás orosz-ukrán háború felelősségrevonás
Kapcsolódó cikkek