Közélet

Az orosz-ukrán háború 771. napja – Oroszország óva intette Franciaországot attól, hogy csapatokat telepítsen Ukrajnába

Telefonon egyeztetett a francia és a orosz védelmi miniszter. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az orosz védelmi miniszter szerdán telefonon hívta fel francia kollégáját, hogy figyelmeztesse: Franciaország ne telepítsen csapatokat Ukrajnába – írja az Associated Press (AP). Szergej Sojgu azt mondta Sebastien Lecornu francia védelmi miniszternek, hogy 

ha Párizs tartja magát ahhoz, amit korábban Emmanuel Macron köztársasági elnök már hangoztatott, és katonai kontingenst küld Ukrajnába, az „magának Franciaországnak fog gondot okozni”

– áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. Az AP szerint 2022 októbere óta ez volt az első ilyen kapcsolatfelvétel az orosz és a francia védelmi miniszter között.

Detail,View,Of,The,French,Army,Uniform,Worn,By,Soldiers
Fotó: Shutterstock

A francia elnök február 26-án arról beszélt, hogy a NATO-ban valós lehetőségként kezelik a nyugati katonák Ukrajnába küldését. A francia elnök szavaira Oroszország is reagált. Moszkva jelezte, hogy ha NATO-alakulatok teszik a lábukat Ukrajna földjére, akkor az a harmadik világháborút jelenti. Bár a kijelentései valódi viszályt generáltak a NATO-tagok között, Macron később olajat öntött a tűzre azzal, hogy közölte: teljes mértékben átgondolta a mondanivalóját, és tartja magát az elhangzottakhoz. Macron nézete eddig nem volt ragadós: számos vezető kijelentette, hogy nem akarnak katonákat küldeni Ukrajnába

Az Agence France-Presse szerint Franciaország visszautasította Oroszország azon állítását, hogy tárgyalásokat folytatna francia katonák Ukrajnába való küldéséről. Moszkva közölte, hogy Sojgu és Lecornu megvitatták az ukrajnai konfliktusról szóló tárgyalások lehetőségét a telefonbeszélgetés során, de ezt az állítást Párizs azonnal cáfolta. „Franciaország nem fogadott el és nem javasolt semmilyen javaslatot  a konfliktus kapcsán” – mondta a forrás az AFP-nek. 

A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint 

a francia miniszter részvétét fejezte ki a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban elkövetett terrortámadás miatt,

ugyanakkor kitartóan próbálta meggyőzni orosz kollégáját arról, hogy Kijev és a nyugati országok nem vettek részt a támadásban, minden felelősséget az Iszlám Állam terrorszervezetre hárítva. Sojgu kijelentette, hogy az ügyet mindenképp ki fogják vizsgálni, és minden felelős el fogja nyerni méltó büntetését. 

Sojgu és Lécornu mindemellett kijelentette, hogy kész a párbeszédre az ukrajnai helyzetről. Az orosz védelmi minisztérium szerint ezek kezdete a 2022-ben Isztambulban kidolgozott békekezdeményezésen alapulhat. A tárca hangot adott álláspontjának, miszerint az Ukrajnáról megrendezett genfi csúcstalálkozó Oroszország részvétele nélkül értelmetlen volt.

 

orosz ukrán háború Emmanuel Macron francia elnök orosz-ukrán háború védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek