Közélet

Hamász: Amerika támogatja Izrael brutális agresszióját

A terrorszervezet bűnrészesnek nevezte az Egyesült Államokat. A Hamász szerint a most elfogadott támogatásból ugyanis Tel-Aviv még több fegyvert fog bevetni palesztin civilek ellen.

Élesen bírálta az amerikai képviselőházban elfogadott, részben Izraelnek szánt katonai segélycsomagot vasárnap a palesztin Hamász, amely szerintük további vérengzéshez lesz felhasználva a Gázai övezetben.

Hamász
A Hamász élesen kritizálta az Izraelnek szánt amerikai támogatásokat / Fotó: AFP

A támogatás lényegében zöld jelzést ad Izraelnek, hogy folytassa brutális agresszióját a palesztin nép ellen. A lépés az amerikai bűnrészesség, illetve partnerség hivatalos megerősítését jelenti az izraeliek véres háborújában – közölte a terrorszervezet.

Az amerikai képviselőház hosszú és nehéz viták után szombaton demokrata párti és republikánus támogatással elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. Ebből az összegből 

13 milliárd dollárt szánnak Izrael támogatására.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a katonai segélyről úgy nyilatkozott, hogy ezzel az Egyesült Államok a nyugati civilizációt is védi. A csomagból a zsidó állam mellett Ukrajna és Tajvan is többmilliárdnyi támogatást kap.

A törvénytervezet, amely még szenátusi jóváhagyásra vár, egyebek között kilencmilliárd dollár humanitárius segélyt biztosítana a Gázai övezet lakosságának, a kormány pedig amellett kampányol, hogy Izrael és a palesztinok fegyverszünetet kössenek.

Izraeli légicsapás végzett a Hamász-vezető három fiával

Iszmail Haníje három fia mellett három unokája is életét vesztette a Gázai övezetben. Április elején az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat letartóztatta Haníje Izraelben élő 57 éves húgát a Beér-Seva melletti Tel-Sevában.

 

 

 

Gázai övezet Izrael Egyesült Államok Hamász
Kapcsolódó cikkek