Közélet

Kamu lehetett, hogy az ukránok a földön semmisítettek meg fél tucat vadászgépet és bombázót

Az ISW szerint, a geolokációs felvételeken az orosz légvédelmi rendszerek lővedékei és aktiválása látható az összes légibázison, tehát egyelőre nincs bizonyíték az ukránok állítására, miszerint fél tucat gépet rongáltak, vagy semmisítettek meg.

Az amerikai hátterű Háborúkutató Intézet (ISW) közlése szerint, egyelőre nem találtak semmilyen vizuális bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az ukrán csapatok repülőgépeket vagy infrastruktúrát károsítottak vagy semmisítettek volna meg azon a négy légibázison, amelyeket drónok támadtak meg péntek este.

Fotó: AFP

Katonai elemzők megjegyezték, hogy a geolokációs felvételeken az orosz légvédelmi rendszerek lővedékei és aktiválása látható az összes légibázison, kivéve a Jejszk közelében lévő légibázist.

Az április 4-én készült műholdfelvételek azt mutatják, hogy az Engels légibázison három Tu-160-as nehéz stratégiai bombázó, öt Tu-95-ös stratégiai bombázó, egy Il-76-os szállítórepülőgép és egy Tu-22-es bombázó volt.

A jejiszki légibázison pedig tíz L-39-es harci kiképző repülőgép, öt An-26 szállító repülőgép, egy-egy An-74 szállító repülőgép és An-12 szállító, négy-négy Szu-27-es és Szu-25-ös, egy Szu-30-as, és több Ka-52-es, illetve Mi-8 volt látható.

A a morozovszki repülőtéren, ahol az erdeti hírek szein több gép is megsérült, illetve megsemmisült 29 repülőgép volt, többségében Szu-34-esek. Az akkori hírek szeirnt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) és az ukrán védelmi csoportok az egyik legnagyobb dróncsapássorozatot hajtották végre Oroszország katonai célpontjai ellen, legalább négy orosz légitámaszpontot célozva április 4-ről 5-re virradó éjszaka. Ukrán közlések szerint sok gépet megsemmisítettek és több megsérült. Az ISW most ezt egyáltalán nem látta bizonyítottnak, a támadás után készült felévelek ezt semmi sem bizonyítja. 

 

ISW orosz-ukrán háború bombázó
Kapcsolódó cikkek