Közélet

Kijev ragaszkodik a Patriot légvédelmi rendszerekhez és követeli azok leszállítását

Kijev közölte, hogy Ukrajna azért kér Patriot rendszereket, mert ez az egyetlen légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat.

Ukrajnának Patriot légvédelmi rendszerekre van szüksége Oroszország szisztematikus támadásainak elhárítására

– jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Brüsszelben, a tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása keretében tartott NATO–Ukrajna Tanács ülését megelőzően. 

Fotó: AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közös köszöntőjében Kuleba hangsúlyozta: légvédelmi rendszerekre azért van szükség, hogy Kijev hatékonyan tudjon ellenállni Oroszország azon törekvésének, hogy Ukrajnát letörölje a térképről. „Az ukrán gazdaságnak, az ukrán emberek életének és a városoknak a biztonsága a légvédelmi rendszerek rendelkezésre állásától függ” – fogalmazott. 

Ukrajna azért kér Patriot rendszereket, mert ez az egyetlen légvédelmi rendszer, amely képes semlegesíteni az orosz ballisztikus rakétákat – emelte ki. Leszállításuk és rendszerbe állításuk csak a szövetségeseken múlik – tette hozzá az ukrán külügyminiszter. 

Stoltenberg beszédében hangsúlyozta: Ukrajna támogatása nem jótékonyság, Ukrajna támogatása befektetés a közös biztonságba. Az orosz agresszió elleni fellépés Ukrajnában egyaránt fontos az ország és az egész világ számára – jelentette ki. 

Elmondta, Ukrajna katonai támogatásának 99 százaléka a NATO-szövetségesektől származik, de – mint kiemelte – még határozottabb fellépésre van szükség. A NATO–Ukrajna Tanács ülésén a tagországok külügyminiszterei az ukrán külügyminiszterrel közösen áttekintik annak lehetőségét, hogy a szövetség miként tudna kiszámítható és hosszú távú segítséget nyújtani Kijevnek – tette hozzá a NATO-főtitkár. 

Patriot rakétarendszerrel lőtték le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

Az orosz nyomozók befejezték a Belgorod felett lelőtt katonai repülőgép roncsainak vizsgálatát. A szakérők arra jutottak, hogy a maradványokon egy amerikai Patriot rendszer MIM-104A típusú irányított légvédelmi rakétájának nyomait lelhetők fel. A Kreml szóvivője szerint ez csak újabb jele annak, hogy a nyugat már közvetlen résztvevője a háborúnak.

 

 

ukrajna Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország
Kapcsolódó cikkek