Megerősítette a kínai kormány Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünetre és az orosz–ukrán háború befejezésére vonatkozó felhívását, miközben mindkét fél reményét fejezte ki a gyakorlati együttműködések megerősítésével kapcsolatban Vang Ji kínai külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott pekingi sajtótájékoztatóján.

CHINA-BEIJING-WANG YI-RUSSIAN FM-TALKS (CN)
Kína, orosz-ukrán háború
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter Pekingben találkozott / Fotó: Chen Bin / XINHUA / Xinhua via AFP

„Kína támogatja, hogy megfelelő időben hívjanak össze olyan nemzetközi találkozót, amelyet Oroszország és Ukrajna is elismer, amelyen minden fél egyenlően vehet részt, és amelyen minden békés megoldást tisztességesen megvitatnak” – idézte a tárca keddi közleménye Vangot. A külügyminiszter hozzátette, hogy Kína kész együttműködni Oroszországgal a két államfő által elért konszenzussal egyetértésben, hogy erősítsék a két ország fejlesztési terveinek összhangját, előmozdítva emellett a különböző területeken történő gyakorlati együttműködést.

Kínának és Oroszországnak közösen kell fellépnie az egyoldalúság és a protekcionizmus ellen, és együtt kell dolgoznia a nemzetközi ipar és ellátási láncok stabilitásának fenntartásán

– emelte ki Vang.

Kiszivárgott mikor jön Magyarországra a kínai elnök

Régóta szó van róla, hogy a világ egyik vezető politikus Magyarországa érkezik. Most úgy tűnik, immáron biztos a kínai elnöki vizit.

A kétoldalú egyeztetést követő sajtóértekezleten Lavrov úgy fogalmazott, hogy Moszkva és Peking egyaránt ellenzi az Amerikai Egyesült Államok azon törekvéseit, hogy kizárólagos politikai és katonai szövetségeket hozzanak létre az ázsiai–csendes-óceáni térségben. A Kreml egyúttal elutasítja a regionális biztonság aláásására irányuló kísérleteket.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása szerint Szergej Lavrov pekingi látogatása a kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett egyúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök tervezett kínai útjának előkészítését is szolgálta.