Közélet

A németek többsége szerint jó ötlet a fegyverkezés

A német lakosság kétharmada támogatja a védelmi kiadások növelését az orosz–ukrán háború árnyékában. A fegyverkezést minden párt szavazóinak a többsége támogatja.

A németek egyértelmű többsége támogatja, hogy az ország és európai NATO-szövetségesei jelentősen növeljék védelmi kiadásaikat a megváltozott biztonsági helyzetben – derült ki a német Forsa közvélemény-kutató intézet felméréséből.

National Guardian homeland security exercise - Karlsruhe26 April 2024, Baden-Württemberg, Karlsruhe: A Bundeswehr reservist holds a G36 machine gun in his hands during the National Guardian 2024 homeland security exercise. During the Bundeswehr's National Guardian exercise, homeland security forces across Germany practise their core mission of protecting and securing vital defense infrastructure. Photo: Christoph Schmidt/dpa (Photo by Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) fegyverkezés
Fotó: AFP

 

Különösen a nyugatnémet férfiak támogatják a fegyverkezést

A hétfőn publikált, az Internationale Politik magazin megbízásából végzett felmérés szerint a megkérdezettek 68 százaléka támogatta, 29 százalékuk ellenezné az intézkedést, bár a nyugat-németországi lakosság, illetve a német férfiak körében összességében nagyobb arányú a felvetés támogatottsága.

Leginkább a konzervatív uniópártok, a CDU–CSU támogatói értenek egyet a fegyverkezéssel (90 százalék), míg a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatói körében a legkisebb (61 százalék) ennek a támogatottsága.

A kormánypártok közül a fegyverkezés támogatottsága a liberális FDP körében (88 százalék) a legnagyobb, amit a Zöldek  (75 százalék) és a szociáldemokraták (72 százalék) követnek.

Februárban Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy 

Németország védelmi kiadási költségei idén elérik a bruttó hazai termék (GDP) két százalékát, amint ezt a NATO célul határozta meg tagjai számára. 

Jens Stoltenberg, a főtitkára akkor közölte, hogy az időközben 32 tagúvá bővült katonai szervezet akkor még 31 tagjából 18 jó úton van afelé, hogy teljesítse ezt az elvárást.

 

fegyverkezés Németország nato védelmi
Kapcsolódó cikkek