Lecsapott a rendőrség egy budapesti tankerületi központ gazdasági vezetőjére, aki a vádak szerint az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki.

Euros,And,Dollars,In,Female,Hands.,Dollar,To,Euro,Exchange, vesztegetés
Fotó: Shutterstock/ Országszerte nyúlnak a vesztegetési ügy szálai

A gazdasági vezető elleni eljárást a Nemzeti Védelmi Szolgálat kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, miután kiderült, hogy hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több tízmillió forinthoz juthatott így. Azonban csúszópénz helyett több mint kétmillió forint értékű Forma–1 belépő, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati joga is megfelel számára.

Országszerte lecsaptak a rendőrök

A Police.hu-n megjelent tájékoztatás szerint a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói 2024. április 9-én az ügyben érintett tankerületi központban, valamint több vármegye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre hajtottak végre különböző nyomozási cselekményeket. 

A razzia során iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

A budapesti nyomozók vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a gazdasági vezetőt, akit őrizetbe is vettek és akinek a letartóztatását is kezdeményezték. Három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottak köre az eljárás során bővülhet.