Az egészség világnapja alkalmából  közösségi oldalán foglalta össze egészségügyi programjának főbb pontjait Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt

Vitézy Dávid
Ötpontos egészségügyi reformcsomaggal állt elő Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Budapesten ma 9 évvel több a várható élethosszunk, ha férfiként Budára születünk a II. kerületbe, mintha Pestre, Józsefvárosba. Pedig csak negyedóra az út a négyes-hatossal a két kerület között. Bőven van tehát teendőnk – 5 pontban foglaltam össze, szerintem mik a legfontosabb területek a fővárosban élők egészségének védelme és megőrzése kapcsán

 – írta vasárnap Facebook-oldalán a Budapest vezetéséért júniusban ringbe szálló politikus.

Vitézy az alábbi öt területre fókuszálna megválasztása esetén.

1. Megelőzés sporttal 

A megelőzés elsődleges fontosságú: a versenysport után végre a szabadidős sportolás infrastruktúrájának fejlesztése következzen! Stadionok helyett uszodák, futókörök, utcai közkonditermek fejlesztése lesz programjának része, ahogy a rengeteg, kerületi, állami és egyéb köztulajdonú sportlétesítmény kereshető adatbázisának létrehozása is.

2. Tisztább levegő 

Szintén a megelőzéshez tartozik a budapesti levegőminőség kérdése: ehhez a közlekedés és a fűtési rendszerek megújítása terén van a legtöbb teendőnk. Az autóforgalom okozta szennyezés a gyermekasztma és számos tüdőbetegség első számú okozója, tehát a fenntartható közlekedéspolitika egyúttal egészségügyi kérdés is.

3. Több szűrővizsgálat 

A korai felismerés terén is van teendő Vitézy szerint: legyenek a hétvégi népszerű közterületi programok idején szűrővizsgálatok, legalább e téren legyen együttműködés az állam és a főváros között. Jöjjenek ki a szűrőbuszok a lezárt rakpartra, használjuk a fővárosi egészségügyi kapacitásokat nagy szűrővizsgálatokra az olyan hétvégéken, mint ez a mostani.

4. Kórházfejlesztések 

El kell érni, hogy a Honvéd bővítése, a Dél-pesti Centrumkórház és a budai kórházi fejlesztések újra napirendre kerüljenek a kormánynál. Szerinte a fővárosi vezetés egyedül ezt nem tudja elintézni, de úgy véli, sokkal inkább ez ügyben kellene nyomást gyakorolni, mint „mindenféle mondvacsinált országos politikai ügyekben”. Pártpolitikai csaták helyett a valós városfejlesztési ügyekben álljon ki a főváros vezetése a budapestiek érdekeiért!

5. Sürgősségi ellátás újraszervezése Budapesten 

Különösen rossz a helyzet a sürgősségi betegellátásban. Minden budapesti tudja, aki éjjel vagy hétvégén ellátásra szorult, hogy sokszor 6-7 órás várakozások jellemzőek. Ráadásul budai lakcímkártyával elküldenek a pesti kórházakból, ha nincs a beteg akut életveszélyben – és fordítva. A főpolgármester-jelölt szerint el kell érni, hogy ezt az oda-vissza küldözgetést megszüntesse a kormány. E téren a fővárosnak szervezési segítséget kellene adnia, párbeszédet kezdeményeznie az állami egészségügy irányítóival, illetve a kerületekkel közösen megvizsgálni, hogy lehetséges-e a szakrendelői kapacitásokkal és a nyitva tartás bővítésével segíteni a nem kórházi ellátást igénylő sürgősségi eseteken Budapesten.