Közélet

Attól hangos a lengyel sajtó, hogy Donald Tusk miniszterelnöki villáját szögesdróttal és vaskerítéssel vették körbe – fotó

Közel negyvenmilliós erődítmény épült ki a lengyel miniszterelnök rezidenciájánál. Donald Tusk villáját immáron vaskerítés és szögesdrót is védi. A lengyel kormány biztonsági okokra hivatkozik, de az új kerítés nem aratott osztatlan sikert a lakosság körében.

A lengyel kormányfő villája köré valóságos erődítményt építettek ki – ezt a hírt taglalja a napokban a lengyel sajtó. A tavaly decembertől hivatalban lévő Donald Tusk varsói Parkowa épületéről van szó, ami a kormányfő rezidenciája.

Former PM Donald Tusk is seen at the Sejm, the Polish parliament on 26 May, 2023. The ruling Law and Justice (PiS) party has voted through legislation to form a commission that will have to power to investigate alleged Russian influence in previous administrations and punish those deemed to have acted in Russia’s interests, including by banning them from office. The bill will first pass President Andrzej Duda for approval and has been criticised by opposition parties and experts, who argue that its real purpose is to help the ruling party win this year’s elections or, if they lose, to hinder the work of a new government afterwards. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Attól hangos a lengyel sajtó, hogy Donald Tusk miniszterelnöki villáját szögesdróttal és vaskerítéssel vették körbe / Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

A tudósítások szerint egy több mint 2,2 méter magas és 4 méter hosszúságú barikádot emeltek a Donald Tusk lakhelyénél, amely a méretéből fakadóan már az utca végéról is jól kivehető. A biztonsági kerítés

  • egyrészt tömör acélkapuból áll,
  • másrészt a tetejét szögesdróttal borították be,

Így végeredményben egy négyméteres, automatikusan mozgatható szögesdrótkerítés őrzi a bejáratát a lengyel miniszterelnöki rezidenciának. Az átalakítás kifejezetten látványosra sikeredett, pláne összevetve a korábbi, 2022-es állapotokkal.

Jelenleg így néz ki a Parkowa villa főbejárata:

Tusk, kerítés
Fotó: Fot. Kuba Atys / Agencja Wyborcza.pl

Holott másfél éve még ugyanezt a Google Maps a következőképpen örökítette meg:

Tusk, kerítés
Fotó: Google

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az erődítmény tervezése már Tusk ciklusát megelőzőn, még elődje, Mateusz Morawietzki idején megkezdődött, de a megvalósulása már bőven a jelenlegi kormányfő mandátumára esett.

Ahogy az sejthető, a szupermasszív elnöki kerítés nem kétforintos tétel, egészen pontosan 400 ezer zlotyiba került, ami átszámítva nagyjából 36 millió forintnak felel meg. A beruházás nem váltott ki osztatlan tetszést. A helyiek ugyanis nehezményezik, hogy a kormányzati komplexum brutális bejárata elcsúfítja a közvetlen környezetében álló történelmi épületek összképét.

Ugyanakkor a lengyel kormányzati információs központ arra hívta fel a figyelmet, hogy egy régi, rossz műszaki állapotban lévő kaput cseréltek le. 

Az a döntés született, hogy felújítjuk a kerítést, egyúttal pedig a lengyel állam legfőbb tisztségviselőinek biztonságát a jelenlegi követelményekhez igazítjuk

 – magyarázták a fejleményt.

 

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök Erődítmény kerítés Lengyelország
Kapcsolódó cikkek