Közélet

Cáfolja Karácsony vádjait a NAV

Az adóhivatal munkáját nem befolyásolja a politika. Azonban a NAV valóban folytat több büntetőeljárást is bűncselekmények gyanúja miatt.

Határozottan visszautasít minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely az állítja, vagy arra utal, hogy feladatainak ellátását az aktuális politika befolyásolja – közölte pénteken az adóhivatal.

KARÁCSONY Gergely, NAV
Fotó: Koszticsák Szilárd

A két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Gyanúsítottat is kihallgattak már

Egy embert az egyik büntetőeljárásban már gyanúsítottként is kihallgattak, és bírói végzés alapján a NAV ügyész jelenlétében kutatást is végrehajtott Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amelynek során az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglaltak le. A Magyar Nemzet szerint a kihallgatott gyanúsított Perjés Gábor volt. A lap tényfeltáró írásai miatt a nyomozók egyébként a Mediaworks irodáiban is jártak, ahol jelentős mennyiségű iratokat foglaltak ki.

Ellentétben a sajtóban megjelentekkel, az eljáró hatóság csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg – hangsúlyozták a közleményben.

A folyamatban lévő másik büntetőeljárás során pedig 

több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, amelynek során az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le.

A nyomozások részletes adatairól az eljárások érdekeire tekintettel további tájékoztatás nem adható, azonban az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgálat tárgyát, ezzel kapcsolatosan további gyanúsítotti kihallgatások várhatók.

A NAV a büntetőeljárásból eredő feladatait pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látja el.

 

NAV Nemzeti Adó-és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság bűncselekmény
Kapcsolódó cikkek