Közélet

Elhagyta Magyarországot a kínai elnök

Hszi Csin-ping csütörtök este arról beszélt, hogy nagy örömmel tölti el az állami szintű látogatás Magyarországon. Magyarország és Kína végül tizennyolc megállapodást írt alá, ami számos területet fed le az energetikától a filmekig.

Hszi Csin-ping kínai elnök repülőgépe távozott a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről, amivel befejeződött a kínai államfő magyarországi látogatása, egyben európai körútja.

HSZI Csin-ping
Kína és Magyarország 18 megállapodást kötött / Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Hszi repülőgépe szerda este szállt le Budapesten, a kínai államfőt és feleségét Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta. Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közösen tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este: Kína és Magyarország összesen tizennyolc megállapodást írt alá, amelyek között az egyik legfontosabb egy új vasútvonal, a korábban V0-ként említett vonal megépítése.

Bejelentették egy új határátkelő építését Szerbia és Magyarország között, amivel a röszkei határátkelőnél gyakori torlódásokat is szeretnék megszüntetni. Szerződést írtak alá a felek az elektromos autók töltőhálózatának fejlesztéséről, valamint egy Kínával való nukleárisenergia-megállapodást is létrejött. 

A megállapodásokkal tovább bővülhet a Kína és Magyarország közötti A két ország közötti teljes áruforgalom nagysága tavaly elérte a 14 milliárd dollárt, ami megegyezett több mint 6 százalékával. Hazánk az Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) egyetlen uniós tagja, miközben az elmúlt években számos kínai cég döntött úgy, hogy Magyarországon nyit gyárat. 

Kínai elnök Magyarországon: bemutatjuk Hszi Csin-ping feleségét – Peng Li-jüan még a férjénél is híresebb

Várhatóan szerda este Magyarországra érkezik a kínai elnök. Hszi Csin-pinget nemcsak négyszáz fős delegáció kíséri, hanem a felesége is. Peng Li-jüan kevéssé ismert Magyarországon, pedig egy igazi popsztár, aki még a férjénél is híresebb. Bemutatjuk, hogyan ismerték meg egymást, és miért tölt be nagyon fontos szerepet a kínai elnök felesége.

 

 

 

kína Hszi Csin-ping Magyarország
Kapcsolódó cikkek