Közélet

Kadirov fia sportminiszter lett

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld vezetője április végén a másik fiát, a 16 éves Adam Kadirovot a különleges erők Vlagyimir Putyin elnökről elnevezett gudermeszi magánegyetemének egyik kurátorává nevezte ki.

Ahmat Kadirovot csecsenföldi testnevelési és sportminiszternek nevezték ki – jelentette be kedden apja, Ramzan Kadirov csecsen vezető Telegram-oldalán. A posztot korábban betöltő Isza Ibrahimovot a Csecsen Köztársaság vezetőjének kabinetfőnök-helyettesi tisztségébe helyezték át.

 Kadirov több fiának is magas rangú pozíciót adott / Fotó: AFP

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld vezetője április végén közölte, hogy a különleges erők Vlagyimir Putyin elnökről elnevezett gudermeszi magánegyetemének egyik kurátorává nevezte ki 16 éves fiát, Adam Kadirovot, aki arról híresült el világszerte, hogy tavaly szeptemberben egy grozniji börtönben megvert egy Korán-égetéssel vádolt orosz férfit.

Kadirov akkor azt mondta, hogy büszke a fiára, amiért megvédte a muszlim hitet, ám azt többen, még az orosz vezetés barátai közül is kritizálták. Azonban Csecsenföldön – mely két háborút is vívott az orosz uralom ellen – Kadirov jelentős önállósággal rendelkezik, cserébe a térség stabilitásának biztosításáért.

A csecsen hadúr több ezer katonát küldött Ukrajnába is, jóllehet számos kritika szerint ezek a csapatok főként a frontvonaltól távol tevékenykednek és elsősorban a közösségi médiában erősek. Emlékezetes, hogy Prigozsin felkelésekor Kadirov a felkelők leverését ígérte, ám csapatai elakadtak Rosztov felé a dugóban, így lemaradtak az eseményekről.

Letartóztattak egy orosz tábornokot

Ivan Popovot az orosz–ukrán háború kezdete után nevezték ki az 58. hadsereg parancsnokává, azonban tavaly júliusban közölte, hogy felfüggesztették, miután a parancsnokságnak beszámolt az orosz hadsereg problémáiról. A volt parancsnokot azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített.


 

Kadirov Csecsenföld Ahmad Kadirov Ramzan Kadirov
Kapcsolódó cikkek