Közélet

Lengyelország is beszállna a háborúba, orosz rakétákat lőnének le

A tervek miatt kemény kritikák érték a Tusk-kormányt. Lengyelország légvédelmi egységeinek bevetése ugyanis a háború eszkalálódásához vezethet.

Lengyelország kormánya annak lehetőségét mérlegeli, hogy az ukrán határ közelében tartózkodó légvédelmi egységeivel lőjön le orosz rakétákat, ám ezzel az uniós tagállam fegyveres erői gyakorlatilag belépnének az ukrajnai háborúba – írta a Newsweek.

A,Combat,Rocket,Is,Flying,Above,The,Clouds,,Smoke,And lengyelország
Lengyelország az orosz rakéták lelövését tervezi az ukrán légtérben / Fotó: Shutterstock

Ezt a kérdést jogi és technikai szempontból vizsgáljuk, de még nincs döntés

– mondta Pawel Wronski, a lengyel külügyminisztérium szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón. Varsó korábban már kénytelen volt bevetni a vadászgépeit, hogy megvédje légterét az orosz–ukrán háború alatt célt tévesztő rakéták ellen, amelyekért mindkét fél felelős volt.

A légvédelmi képességek bevetése azonban jelentős eszkaláció lenne a lengyelek számára, akik az unió és a NATO tagjaként más nyugati országokat is magukkal ránthatnának a háborúba, amelyben Európa eddig hivatalosan csak Ukrajna támogatójaként volt jelen.

Wronski elmondta, hogy a javaslattal először Kijev kereste meg őket azután, hogy márciusban egy Ukrajnára kilőtt orosz rakéta belépett Lengyelország légterébe.

A terveket azonban belföldön és nemzetközileg is kemény kritikák érték, ugyanis ez azzal fenyeget, hogy kibővíti az orosz–ukrán háborút, és egész Európát belesodorná a konfliktusba, amely közvetve már eddig is súlyos károkat okozott a kontinensnek.

Megerősítették: orosz gyártmányú rakéta landolt Lengyelországban, megszólalt a kormányfő is

Mateusz Morawiecki arra kérte a lengyeleket, ne hagyják magukat manipulálni, és várják meg a vizsgálatok végeredményét.

 

 

 

Ukrajna orosz rakéta Lengyelország NATO légvédelem
Kapcsolódó cikkek