Közélet

Másodszor is elhalasztják az olimpiai megnyitó próbáját

Most a Szajna magas vízszintje okozza a problémát.

A viharos május rendszeres felhőszakadásokkal áztatta el Párizst, annyira megemelkedett a Szajna vízszintje, hogy el kellett halasztani az olimpiai megnyitó május 27-re tervezett második próbáját is az április 8-ihoz hasonlóan.

Ilyen lesz a párizsi olimpia megnyitója a Szajnán / Fotó: AFP

Akkor tartjuk meg, ha az időjárási körülmények megengedik

– mondták a várható időpontról az AFP hírügynökségnek az illetések.

A párizsi olimpiát július 26-án nyitják meg hajófelvonulással a Szajnán – ez lesz az első alkalom a játékok történetében, hogy a megnyitóünnepséget nem stadionban rendezik, ami komoly biztonsági kockázatokkal jár. Még a part menti lakóházak erkélyei is halálos veszélyt jelentenek.

A folyóban tartják a tervek szerint az úszóversenyek egy részét, valamint a triatlont is – ha sikerül a vízszennyezést biztonságos szintre csökkenteni a következő hatvan nap alatt, mire megérkeznek a sportolók a francia fővárosba.

A megengedett négyszerese az E.Coli baktérium szintje

A szakértők azonban folyamatosan figyelmeztettek, hogy a heves esők az olimpia előtt és alatt túlterhelhetik a város szennyvízhálózatát, ami miatt kezeletlen ürülék kerülhet a folyóba.

Paris,,France,-,March,2,,2021:,Typical,Haussmann,Buildings,Along
Az erkélyeket nem tömegre tervezték / Fotó: Shutterstock

A legfrissebb, május közepi adatok szerint 

az E.Coli baktérium szintje a Szajnában négyszerese a megengedettnek.

A baktérium hányást, véres széklelet, gyomorrontást, lázat és hasmenést okozhat. A párizsi hatóságok azonban azt ígérik, hogy a játékok kezdetére működni fog az új infrastruktúra, többek között egy szennyvíztisztító telep és egy esővíztároló létesítmény.

Az is aggasztja a szervezőket, hogy egy a héten nyilvánosságra hozott felmérés szerint a párizsiakat egyre kevésbé érdekli az olimpia. A Toluna Harris Interactive által készített közvélemény-kutatás eredménye szerint csak 51 százalék tervezi figyelemmel követni a sporteseményeket – 8 százalékponttal kevesebb, mint januárban.

Ez messze elmarad a világ többi részének érdeklődésétől is: a japánok és dél-koraiak 71, az európaiak és amerikaiak 68 százaléka tervezi nézni a versenyeket.
 

 

párizsi olimpia 2024 Szajna megnyitó
Kapcsolódó cikkek