Közélet

Orbán Viktor: minden európai háború egyúttal polgárháború is, ahol egymást irtjuk – videó

A magyar miniszterelnök a Patrióta vendége volt, Orbán Viktor hangsúlyozta: minél stabilabb a magyar kormány, minél egyértelműbb a magyar emberek álláspontja, annál több esély van arra, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bohár Dániel vendége volt a Patriótán. A Riporter műsorvezetője a kormányfőt a Fico-elleni merényletről, a háborúról, az atomboba bevetésének lehetőségéről, az európai gazdaságról, a sorkatonaságról, illetve az új világrendről is kérdezte. Az adásban az orosz-ukrán háború kapcsán szóba kerül a „győzelemhez” vezető európai stratégia és az jövője is.

ORBÁN Viktor
interjú
Orbán Viktor: Minden európai háború egyúttal európai polgárháború is, ahol egymást irtjuk. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a jelenleg zajló geopolitikai események kapcsán úgy fogalmazott: 

Lehet, hogy tíz év múlva a most zajló folyamatokra azt fogják mondani, hogy ez a harmadik világháború előeseményeihez tartozott. Nem zárható ki, hogyha a dolgok rosszra fordulnak, és nem tudjuk megfékezni a Brüsszelben kialakult háborús pszichózist, akkor ezeknek az éveknek a története is egy nagy világháború első éveinek az epizódja lesz.

Mi is megfizetjük a áború árát

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy iszonyatos veszteségeket szenvedünk el már most, több száz milliárdos gazdasági hátrányt szenvedett el Európa. Az emberek is fizetnek a háborúért, amikor bemennek a boltba, mert békeidőben nem szoktak ilyen árak lenni. A háborús légkörben felmennek a hitelkamatok, az energiaárak, a szállítási költségek, a vállalkozók óvatossá válnak, mert nem fejlesztenek, ezt mindenki megfizeti. Így még Magyarország is finanszírozza a háborút, pedig mindent megtesz azért, hogy kimaradjon - tette hozzá.

Európa úgy sodródik bele egy háborúba, hogy nagyságrendileg sem tudja megbecsülni, hogy az általa kitűzött katonai cél eléréséhez mik a szükséges eszközök, és mennyi a költsége. Ennél felelőtlenebb dolgot még életemben nem láttam

– mondta Orbán Viktor.

Egymást irtják ki az európaiak

Minden európai háború egyúttal európai polgárháború is, ahol egymást irtjuk, a háborúk mindenki számára súlyos gazdasági teherrel járnak a mindennapokban is, ehhez járul a családok vesztesége. 

Ezért nem terjedhet tovább a háború, meg kell fékezni, kudarcnak kell minősíteni minden fegyveres konfliktust. Ha mégis konfliktus lenne, akkor azonnal izoláció; elszigetelni, lezárni, limitálni, és tárgyalni, nem pedig beleugrani, nemzetközivé tenni, mögé állni és fölnagyítani

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Minél stabilabb a magyar kormány, minél egyértelműbb a magyar emberek álláspontja, annál több esélye van arra, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

 

Nem a kötelező sorkatonaságra!

Orbán Viktor a sorkatonaság visszaállításáról úgy fogalmazott: jó lenne kitartani a mostani állapotok mellett és profi hadsereggel megoldani, amit kell.

Nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljainknak a bevetéséről, ide-oda vezényléséről. El kell felejteni az összeurópai hadsereget, amelyben kötelező besorozás van, ez egy őrült ötlet

 – mondta, hangsúlyozva, a jövő zenéje, hogy egy tényleges NATO által vezetett Ukrajna-misszióból hogyan lehet majd kimaradni, de ennek is meg fogják találni a módját.

Orbán Viktor szerint az európai választáson a békepártiaknak kell győzniük, ha az európai választáson az európai emberek a békére szavaznak, akkor ez a küzdelem megnyerhető.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

 

 

Orbán Viktor Bohár Dániel miniszterelnök interjú
Kapcsolódó cikkek