Közélet

Szociológus: a háború végére már csak 25 millió ember maradhat Ukrajnában

A legrosszabb esetben Ukrajna népessége a háború végeztével 25 millió lehet. A frontbeli veszteségek azonban csekélyek az országot elhagyók számához képest.

„Nagyon rossz a demográfiai helyzetünk. Ugyanakkor a fronton elesettek száma összehasonlíthatatlan azok számával, akik külföldre mentek, és nem terveznek visszatérni” – jelentette ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet főigazgatója, Volodimir Paniotto egy interjújában a Kiszó beszámolója szerint.

May 7, 2024, Lviv, Ukraine: LVIV, UKRAINE - MAY 7, 2024 - Members of Dzhura and Pannochka song and dance ensembles dressed in Ukrainian national costumes perform spring dance songs, known as haivkas, at the monument to Taras Shevchenko in celebration of Orthodox Easter, Lviv, western Ukraine. (Credit Image: © Anastasiia Smolienko/Ukrinform via ZUMA Press Wire)
Nem a háború miatt csökkenhet elsősorban Ukrajna lakossága, hanem amiatt, hogy a menekültek java nem akar később sem hazatérni / Fotó: Northfoto

Paniotto megjegyezte, jelenleg körülbelül 6 millió ukrán tartózkodik Európában menekültként, további 1-2 millióan pedig Oroszországban. Becslések szerint havonta 100-150 ezerrel nő azok száma, akik soha nem térnek vissza Ukrajnába.

„Demográfiai szempontból a legnagyobb veszteségeink azok az emberek, akik nem térnek vissza. A demográfusok azt mondják, hogy a háború befejezése után a legrosszabb forgatókönyv szerint körülbelül 25 millióan maradhatunk. De senki sem tudja, mikor ér véget a háború” – fogalmazott a szociológus.

Zelenszkij megfáradva is ragaszkodik a hatalomhoz

Az ukrán elnök népszerűsége zuhanórepülésben van, ennek ellenére a hadiállapotra hivatkozva ragaszkodik a hatalomhoz. Zelenszkij már korábban eltávolította legfőbb riválisát.

 

 

 

Ukrajna Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet Volodimir Paniotto orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek