Közélet

Az orosz-ukrán háború 824. napja – Rekordtávolságról támadt egy ukrán drón, közel kétezer kilométert tett meg

A drón Orszkban csapódott be, megsemmisítve egy nagy hatótávolságú radart. Az ukrán hírszerzés szerint ez az eddigi legtávolabbi orosz célpont, amely ellen sikeres támadást hajtottak végre.

Rekordtávolságot tett meg egy ukrán katonai drón: mintegy 1800 kilométert repült, majd sikeres támadást hajtott végre a Voronezh M orosz radar az Orenburg megyei Orszk városában. Az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szerint a háború kezdete óta Ukrajna először támadott meg egy orszki létesítményt, amely egyelőre a legtávolabbi orosz célpontnak számít.

Ukrainian army launches drone for operations over Bakhmut, ukrán drón, rekordtávolságot tett meg
Rekordtávolságról támadt egy ukrán drón, közel kétezer kilométert tett meg / Fotó: Anadolu via AFP

Az orosz média vasárnap azt állította, hogy egy drón zuhant le Orszk külvárosában, Novoorszk kerületben, és állítólag egy katonai létesítményt vett célba. Károkról vagy áldozatokról nem számoltak be. A katonai hírszerzés forrása a The Kyiv Independentnek elmondta, hogy a támadás következményeit még tisztázzák.

A voronyezsi radar egy korai figyelmeztető berendezés, amely nagy távolságú légtérfigyelést biztosít, a ballisztikus rakéták támadásaira és a repülőgépekre összpontosítva.

A radar működési hatótávolsága akár 6 ezer kilométerre is kiterjedhet. Április elején Ukrajna egy módosított Aeroprakt A-22-es repülővel hajtotta végre addigi legmélyebb támadását Oroszország területén, Tatárföldön. Az orosz tisztviselők szerint a támadás csaknem 1300 kilométerre volt az orosz–ukrán határtól. Egy kijevi forrás szerint sikerült csapást mérniük egy olyan helyszínre, ahol nagy hatótávolságú orosz drónokat gyártottak.

Az orosz hadsereg szombaton elfoglalta a harkivi régióban lévő Beresztove települést,

miközben az elmúlt nap folyamán a hatból öt frontszakaszon előrenyomult, és három ukrán ellenrohamot vert vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek  csaknem 1600 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett hét lőszerraktárt, kilenc páncélozott harcjárművet.

 

16:51

Svájc után Szaúd-Arábiában tárgyalna az EU az ukrajnai békéről, oda az oroszokat is meghívnák

Az ukrán békeformulát támogató csúcstalálkozóra nem megy el Joe Biden, várhatóan Kína sem küld vezető diplomatákat az oroszokat pedig meg se hívták. Brüsszel szerint ősszel, Szaúd-Arábiában jöhet a folytatás, immár úgy, hogy az oroszok is leülnek a tárgyalóasztalhoz.

15:59

Szijjártó: a kötelező európai sorkatonaság elfogadhatatlan

A magyar külügyminiszter figyelmeztetett Brüsszelben mindenkit, hogy az ilyen ötleteknek, mint hogy NATO-tagországok lőjék le Ukrajna területe fölött az orosz rakétákat, háborús időszakban igen veszélyes és tragikus következményeik lehetnek. Szijjártó Péter elmondta véleményét a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről is.

15:57

NATO-főtitkár: az ukránok csapást mérhetnek orosz katonai célpontokra

Az ukránok a nekik juttatott fegyverekkel oroszországi légi bázisokra is csapást mérhetnek – erről beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a bolgár fővárosban.

08:54

Tízezernél is többen érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4952-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5162-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Közleményük szerint a beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

orosz-ukrán háború oroszország ukrajna Orszk dróntámadás
Kapcsolódó cikkek